Nepričakovana poteza avtomobilskih proizvajalcev: nastaja nova megaznamka?

4. 10. 2024 | metropolitan.si
Deli
Nepričakovana poteza avtomobilskih proizvajalcev: nastaja nova megaznamka? (foto: Profimedia)
Profimedia

Prodaja avtomobilov v Evropi upada, padla pa je tudi vrednost več avtomobilskim proizvajalcem, ki vidijo rešitev tudi v morebitnem povezovanju.

Koncernu Stellantis je v ponedeljek na milanski in pariški borzi vrednost padla za 14 odstotkov, BMW-ju za 2 in Mercedesu za 3 odstotke. V prvi polovici letošnjega leta je bilo v Evropi prodanih 15 odstotkov manj avtomobilov kot lani, evropski proizvajalci pa se tudi globalno spopadajo s težavami, predvsem v ZDA.

Stellantisova izguba je še posebej izstopajoča v Italiji, kjer je koncern zabeležil več kot 30-odstotno izgubo prodaje, medtem ko je bilo v državi skupno prodanih 11 odstotkov manj avtomobilov.

Nepričakovana poteza avtomobilskih proizvajalcev: nastaja nova megaznamka?

Stellantis je tako v šestih mesecih izgubil več kot 40 milijard evrov vrednosti. Vsaj do novembra bo ustavljena proizvodnja novega električnega Fiata 500 v Torinu, govori pa se tudi o možnosti povezovanja ali celo združitve z Renaultom.

Govorice, ki so se pojavljale že pred časom, so zdaj še glasnejše zaradi bližajočega se izteka pogodbe izvršnega direktorja Stellantisa Carlosa Tavaresa, saj naj bi koncern iskal zamenjavo zanj. Kot možni naslednik se najpogosteje omenja sedanji direktor Renaulta Luca de Meo, ki je hkrati tudi predsednik ACEA, evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev.

De Meo vztraja pri sodelovanju evropskih avtomobilskih proizvajalcev, da bi zmanjšali stroške, se spopadli s kitajsko konkurenco in izpolnili evropske zahteve glede emisij. Združitev Stellantisa in Renaulta bi lahko bila prvi korak v vseevropskem sodelovanju.

Na pariškem avtomobilskem salonu, ki se začenja prihodnji teden, je predvideno srečanje Carlosa Tavaresa, Luce de Mea in izvršnega direktorja BMW Oliverja Zipseja. Po poročanju italijanskega poslovnega časnika Il Sole 24 naj bi bil predmet pogovorov morebitno povezovanje treh podjetij, ki bi lahko privedlo do ustanovitve novega mega proizvajalca

EU bo (očitno) uvedla dodatne carine na kitajske električne avtomobile. Tako pa je glasovala Slovenija ...