Povsem pravi McLaren

30. 9. 2009
Deli

Čakanja na to, kaj se bo izleglo iz zamaskiranega cestnega dirkalnika, katerega fotografije smo objavljali večkrat, je konec. Woking je odločil, da lahko svet vidi njihovo novo zver, McLarnov super avtomobil MP4-12C.

Njegovo ime so sestavili iz oznak McLarnovih dirkalnikov iz formule ena (MP4), 12 je notranja oznaka, C pa nakazuje na karbon, to je ogljikova vlakna, iz katerih je kar precej delov, vključno s šasijo.

12C je verjetno prvi serijski avtomobil z lahkim karbonskim monokokom, ki je povzet po F1, tehta pa vsega 80 kilogramov. Veliko teže jim je uspelo prihraniti tudi zaradi izdatne uporabe aluminija. O zmogljivostih pri McLarnu še molčijo, povedati si drznejo le, da je v zver sredinsko vgrajen 3, 8-litrski dvakrat prisilno polnjeni motor V8, ki pa naj bi za potovanje od 0 do 100 kilometrov na uro porabil vsega 3, 5 sekunde in dosegel več kot 300 kilometrov na uro.

Poleg zmogljivosti novi Mc obljublja tudi odličnost na področju vozne dinamike. Dvojno vpetje koles je nadgrajeno z novim vzmetenjem Proactive Chasiss Control. Menjalnik je sodoben z dvema sklopkama. Novi MP4-12C ima pogon na zadnji kolesi, zapora diferenciala je podobna kot pri Fordu Focusu RS, gre pa za prvi pri McLarnu razviti cestni dirkalnik po slovitem McLarnu F1. Ta zver ni Mercedes-Benz.

Prodajati ga bodo verjetno začeli leta 2011, računajo, da po tisoč kosov na leto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol