Pozor, podražila se bo uporaba predora Karavanke

27. 6. 2024 | STA
Deli

Z julijem se bodo cene prilagodile inflaciji, podražile se bodo tudi ostale cestninske ceste.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, po kateri se bo vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone s 15. julijem podražila za 6,8 odstotka. Gre za uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin v času od leta 2018, ko se je uporaba predora nazadnje uskladila z inflacijo.

Za cestninski razred R2, to so motorna vozila nad 3,5 tone z dvema osema, se bo vožnja skozi predor Karavanke podražila s 4,22 evra na 4,51 evra. Za cestninski razred R3 se bo cena zvišala s 4,69 evra na 5,01 evra, za cestninski razred R4 pa z 9,38 evra na 10,01 evra. Vsi zneski so brez 22-odstotnega davka na dodano vrednost, so po seji vlade sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Sta

Pravno podlago za uskladitev cestnine za uporabo cestnega predora Karavanke daje zakon o cestninjenju, so pojasnili. Ta določa uskladitev višine cestnine za uporabo cestninskih cest za vozila nad 3,5 tone z inflacijo, če rast cen življenjskih potrebščin v Sloveniji v preteklem letu v primerjavi z letom pred tem preseže indeks 100. Lani je bil ta pogoj izpolnjen, višina cestnine pa se od leta 2018 ni spreminjala.

Hkrati s cestnino za uporabo cestnega predora Karavanke se bo prav tako za 6,8 odstotka zvišala tudi infrastrukturna pristojbina za vožnjo vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone po ostalih cestninskih cestah.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave