Pravilnik o kolesarskih povezavah želi urediti poti in privabiti več kolesarjev - tudi na ceste

Ministrstvo za infrastrukturo je izdalo pravilnik, ki med drugim želi spodbujati kolesarstvo, izboljšati varnost kolesarjev in ponuditi atraktivne in manj zahtevne povezave v Sloveniji.

Pravilnik o kolesarskih povezavah želi urediti poti in privabiti več kolesarjev - tudi na ceste (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
15. 5. 2018

V petek, 11. maja 2018, je začel veljati Pravilnik o kolesarskih povezavah, ki naj bi uredil kolesarske povezave v Sloveniji in našo državo postavil na zemljevid kolesarskega turizma. Pravilnik vzpostavlja sistem kolesarskih povezav v državi, a se hkrati povezuje z evropskimi kolesarskimi povezavami Eurovelo, in medtem ko so se do zdaj osredotočali na označevanje posameznih odsekov, naj bi zdaj zaživelo označevanje čim daljših povezav za kolesarje. Iz označb ob poti bo razvidno, na kateri kolesarski poti se kolesar vozi, kam se pelje in kako daleč je do naslednjega kraja. Omrežje pa ni omejeno le na kolesarske poti, ampak poteka tudi po obstoječem cestnem omrežju, torej brez fizične ločitve od državnih in lokalnih cest.

Kolesarji - turisti, dobrodošli!

S pravilnikom želi država tudi omogočiti spodbujanje in promocijo kolesarstva; tako z vidika prometa in trajnostne mobilnosti kot spodbujanja razvoja tovrstnega turizma.

Ministrstvo za infrastrukturo pa bo že v kratkem pripravilo še en dokument – Pravilnik o kolesarskih površinah, ki bo določal minimalne tehnične zahteve, ki se bodo morale upoštevati pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju kolesarskih površin. Upamo, da so pri tem upoštevali težave, ki smo jih izpostavili v članku Je vožnja vštric edina možnost izboljšanja varnosti kolesarjev v Sloveniji?

Podrobnosti pravilnika si lahko preberete na spletni strani pravno-informacijskega sistema, kjer je na voljo tudi seznam državnih kolesarskih povezav.