Predstavljamo: Citroën C3: Nov veter

Že pred časom so odgovorni v Citroënu oznanili, da bodo kupcem v prihodnje ponujali drugačne, bolj živahne avtomobile. Prvi v vrsti je novi Citroen C3.

Kako pomemben adut je za Citroen bil in je C3, pričajo njegove prodajne številke – od leta 2002 pa do danes se je zanj odločilo že več kot 3,5 milijona kupcev. Da bo še naprej tako uspešen, so ga temeljito prenovili. V pozdravnem nagovoru je generalna direktorica, Linda Jackson, med drugim zagotovila, da novi C3 ni le lep, ampak celo seksi, in da si želijo, da bi bil za marsikaterega kupca tudi ljubezen na prvi pogled.

Novi C3 bo na voljo v dvobarvni kombinaciji, pri čemer bo streha lahko v treh različnih barvnih odtenkih, ki se bodo ponavljali tudi okoli meglenk, na ohišjih zunanjih ogledal, na zadku avtomobila in celo na zaščitah Airbump, ki bodo serijske pri boljših paketih opreme. Za doplačilo bodo na voljo tudi različne strehe, vse samo zato, da bi bil novi C3 mladosten in prepoznaven avtomobil. Oblikovno novi C3 povzema poteze Cactusa, v prednjem delu in predvsem z lučmi pa večjega C4 Picassa.

Le malenkostno manjši od štirih metrov ponuja pet vrat, kar 300 litrov prtljažne prostornine in zanimivo notranjost, ki sicer v veliki meri spominja na tisto iz Cactusa. Ni skrivnost, da si pri Citroënu želijo mlajših kupcev, in te naj bi novi C3 prepričal z nadpovprečno varnostjo pa tudi s povezljivostjo in celo vgrajeno kamero, s katero je mogoče slikati ali posneti do 20-sekundne videe, ki se jih nato lahko deli na družbenih omrežjih. V primeru trčenja pa se snemanje sproži samodejno in posname dokazno gradivo (30 sekund prej in 1 minuto zatem).

Vozniku bodo med drugim na voljo povezljiva navigacija z glasovnim prepoznavanjem, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu in sistem za nadzor mrtvega kota. Novi C3 bo na voljo tako z bencinskimi PureTech kot z dizelskimi BlueHDi motorji, ob vstopnem ročnem petstopenjskem menjalniku pa bo na voljo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik zadnje generacije.

Novi C3 bo v nekaterih evropskih državah na voljo že proti koncu letošnjega leta, medtem ko bo v Sloveniji predvidoma naprodaj v začetku prihodnjega leta.

Besedilo: Sebastjan Plevnjak, Foto tovarna

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"