Predstavljamo: Peugeot Ion (video)

22. 9. 2010
Deli

Pri Peugeotu se sicer s tem ne hvalijo, vendar je dejstvo, da je električni Ion (oziroma iOn) nastal v sodelovanju z Mitsubishijem. Zato je Ion francosko videnje i MiEV-a.

Na mednarodni predstavitvi, ki je potekala v okolici Pariza (in ne v centru Pariza, kamor Ion v resnici spada), so Peugeotovi strategi priznali, da so hoteli trgu čim prej ponuditi električni mestni avtomobil.

Da so pri sodelovanju z japonskim Mitsubishijem dobili tudi nekaj znanja (know-how) in predvsem manjši račun pri razvoju in izdelavi, pa v teh ekonomsko ne najbolj prijaznih časih ni zanemarljivo.

Peugeot Ion je popolnoma električni avtomobil, ki bo na naš trg prišel predvidoma mesec dni za japonskim bratom, oba pa pred Citroenom C-Zero.

Njegove prednosti so tihost delovanja, odsotnost vibracij, predvsem pa nestresna vožnja. Obračalni krog je navdušujoče skromen (4, 5 metra), preglednost odlična, ker nima menjalnika, pa je vožnja preprostejša.

Elektromotor prek reduktorja poganja zgolj zadnji kolesi. Čeprav v tehničnih podatkih piše, da ima Ion moč le 47 kilovatov, pa je navora že pri speljevanju toliko, da imam občutek, da bo (serijski) ESP ob polnem plinu na spolzkem ljubljanskem asfaltu imel celo nekaj dela.

Zato se ne bojte, tudi s tem avtomobilom boste zlahka lovili dinamične prometne tokove. Celo več, hvalijo se, da od 30 do 60 km/h pospeši v samo 3, 5 sekunde, za primerjavo pa naj povemo, da bi 207 1.6 THP v tretji prestavi potreboval 3, 9 sekunde.

Tudi pri spuščenem plinu, ko poteka regeneracija oziroma ponovno polnjenje, se kar občuti zaviralni učinek pogona.

Naše prve vtise z vožnje in oceno si lahko preberete v novi številki Avto magazina AM 20/2010, ki izide 23. septembra 2010.

Ion_drugic