Premiera: Opel Grandland – svež oblikovni jezik tudi za velikega križanca

Temeljiti prenovi znamke in oblikovnega jezika, ki ga je naznanila nova Mokka, se je pridružil tudi nekoliko večji Grandland.

Premiera: Opel Grandland – svež oblikovni jezik tudi za velikega križanca (foto: Opel) Opel
9. 6. 2021

Pri Oplu so se zavzeto lotili osvežitve modelne palete, ki temelji na bogati tehnologiji in modernem oblikovanju. Čas medživljenjske prenove je napočil tudi za največjega križanca v Oplovi ponudbi, jasno pa je, da je veliko navdiha pobral od nove Mokke.

Masko hladilnika krasi Oplov vizir z osveženim logotipom bliska, zdaj oblikovna značilnost Oplove modelne palete in tudi prihajajoče Astre. Obdajajo ga pametni matrični žarometi s 84 svetilnimi diodami na vsaki strani in številne kamere ter senzorji za asistenčne sisteme.

V kabini prevladuje digitalno okolje, ki v povezani enoti gosti do 12 palcev velik voznikov zaslon in 10-palčni infozabavni sistem občutljiv za dotik. Za udobje poskrbijo s certifikatom AGR nagrajeni ergonomski sedeži s širokim naborom električnih nastavitev in možnostjo prezračevanja.

Asistenčni sistemi vključujejo ’nočni vid,’ ki z infradrečo kamero zaznava ljudi in živali do 100 metrov pred vozilom, na njih pa voznika opozori z grafičnim prikazom v voznikovem zaslonu. Asistent za avtocestno vožnjo je zmožen vozilo obdržati v voznem pasu in nadzorovati varno razdaljo do vozila spredaj, prepoznava prometne znake in opozori na vozila v mrtvem kotu pri menjavi voznega pasu. Za lažje parkiranje pa posrbita 360-stopinjska panoramska kamera in pomočnik za samodejno parkiranje.

Informacij o pogonskih skopih še niso ponudili, znano pa je, da bo na voljo priključni hibrid s štirikolesnim pogonom. Pred osvežitvijo je ta pogonski sklop kombiniral 1,6-litrski bencinski motor z dvema električnima motorjema za skupni izkupiček 221 kilovatov moči (300 ’konjev’). Več podrobnosti bo razkritih v jeseni, ko bo zapeljal tudi na slovenske ceste.