Prenosni alkotest za pametne ključe

30. 3. 2016
Deli

Honda in Hitachi sta razvila prototip prenosnega detektorja alkohola, ki ga je mogoče integrirati v katerikoli pametni ključ avtomobila.

Naprava je odporna na morebitne nepooblaščene posege vanjo, loči pa tudi človekovo sapo od drugih vrst plinov, ki bi mogoče lahko vsebovali alkohol, kot je nasičena vodna para, ter za detekcijo morebitnega alkohola potrebuje vsega tri sekunde. Temu služijo tri polprevodniška tipala, ki v sapi zaznavajo etanol, vodik in v metabolizmu predelane acetaldehide.

Obe podjetji sta razvili tudi sistem, ki lahko vrednosti, ki jih je izmeril detektor, prikaže na zaslonu na armaturni plošči. Ko v izdihu voznika zazna alkohol, seveda prepreči zagon motorja in vozniku prepreči vožnjo pod vplivom alkohola.

Kot pravijo predstavniki Hitachija in Honde, ima njihov prototip precej prednosti pred tekmeci. Medtem, ko drugi sistemi zahtevajo, da voznik poskus opravi, ko že sedi v avtomobilu, njihova naprava lahko stopnjo alkohola izmeri kjerkoli in pri vozniku predčasno zmanjša željo po vožnji avtomobila. Poleg tega lahko potrdi, da so testirani hlapi res voznikovi in zazna celo zelo majhne količine alkohola do 0,015 mg na liter izdihanega zraka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol