Počasi razkrivajo podrobnosti prenove - in začeli so pri športniku!

19. 2. 2024 | Janoš Pečnik
Deli

Prve podrobnosti o novem Audiju S3 so torej znane in podatki so razveseljujoči. Je to morda obenem tudi namig za prihajajočo prenovo Golfa R?

V javnost so prišle informacije o prihajajoči prenovi Audija S3 in fotografije predserijskih prototipov. Trenutna generacija S3 je na trgu že štiri leta, dvolitrski prisilno polnjeni štirivaljnik pa je zdaj dobil nekoliko več moči, natančneje 17 kilovatov. To pomeni, da po prenovi zmore 248 kilovatov moči in 420 Nm navora.

Audi

Še pomembneje - osveženi S3 bo kar presenetljivo dobil tudi zanimiv košček tehnologije zmogljivejšega RS3, ki bo poživil dinamični karakter športne kombilimuzine in limuzine. In sicer razdelilnik navora (t. i. Torque Splitter) na zadnji osi z dvema elektronsko upravljanima večploščnima hidravličnima sklopkama (po ena za vsako polgred), ki simulira delovanje odprtega ali zaprtega diferenciala in povsem prilagodljivo razporeja navor med obema kolesoma. Naj pa ne bi imel načina "drift", kot ga ima RS3.

Audi

Posodobljen je tudi sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik z dvakrat hitrejšimi menjavami navzgor med polnim pospeševanjem. Pa zmogljivejše zavore na sprednji osi - koluta sta debelejša za 34 mm in nove Falkenove pnevmatike dimenzij 235/35/19. Prilagodili so potem še podvozje - čvrstejša trikotna vodila ter novi ležaji na MacPhersonovih vodilih.

Test: Audi RS3 Sportback - Končno ... morda celo dokončno

Novi S3 bodo sicer ob prenovljeni družini A3 predstavili še letos. Govori se sicer tudi o močnejšem RS3. Podobne posodobitve kot S3 pa bi lahko dobil tudi novi Volkswagen Golf R.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol