Od danes naprej poteka popolna preureditev tega, pomembnega ljubljanskega priključka. Kaj bo prinesla?

21. 6. 2023 | Gregor Žvab
Deli
<p>Delo na cesti, eden bolj priljubljenih prometnih znakov</p> (foto: Profimedia)
Profimedia

Prenova v prvi fazi najbrž prinaša gnečo, kasneje pa bolj tekoč promet, ki ga priključek Ljubljana zahod (na Tržaško cesto) krvavo potrebuje. To je potek del in zapore, ki nas čakajo.

Dars je danes začel preurejati priključek Ljubljana zahod (Vič) na južni ljubljanski obvoznici. Dvomesečna dela, ki jih izvaja ljubljanska družba PZG, bodo vključevala tudi ureditev priključevanja na Tržaško cesto. Potekala bodo v več fazah, večinoma ob delnih zaporah tako na območju priključka kot Tržaške ceste, so sporočili z Darsa.
V prvi fazi sta predvideni delni zapori na kraku, ki s priključka Ljubljana zahod vodi na Tržaško cesto proti središču mesta, in na kraku, ki z regionalne ceste iz smeri Brezovice vodi na priključek (delna zapora bo tudi na Tržaški cesti).

Popolna zapora priključka je načrtovana le neposredno pred zaključkom del ob preplastitvi. To bo predvidoma sredi avgusta oziroma v drugi polovici tega meseca, zapora pa bo predvidoma trajala en teden.

Kot poudarjajo na Darsu, je križišče prometno zelo obremenjeno, kar se kaže predvsem v zgostitvah vozil ob prometnih konicah ter posledično zmanjševanju hitrosti vožnje na odseku avtoceste A1 na širšem območju priključka in zastojih vozil na pasu za prepletanje od razcepa Kozarje do priključka Ljubljana zahod.

V jutranji konici sta po njihovih navedbah najbolj obremenjena izvoz z avtoceste iz smeri Kozarij proti Barju ter uvoz na avtocesto v tej smeri, prav tako tudi Tržaška cesta iz smeri Brezovice proti središču Ljubljane, v popoldanski konici pa del Tržaške ceste iz smeri središča mesta.

Ukrepi za izboljšanje prometnih razmer na območju priključka Ljubljana zahod s Tržaško cesto obsegajo razširitev izvoznega kraka priključka Ljubljana zahod iz smeri Barja ter preureditev pasu za zavijanje desno v križišču s Tržaško cesto proti središču mesta z izvedbo pospeševalnega pasu in prestavitvijo obstoječe avtobusne postaje ob Tržaški cesti, ureditev ločenega pasu za zavijanje desno z regionalne ceste iz smeri Brezovice na priključek Ljubljana zahod ter prilagoditev vse potrebne signalizacije in opreme.

Pogodbena vrednost preureditve krakov priključka Ljubljana zahod z ureditvijo priključevanja na Tržaško cesto je 2,85 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Dars bo prispeval 77 odstotkov, Direkcija RS za infrastrukturo 11 odstotkov, Mestna občina Ljubljana pa 12 odstotkov.

Preberite še: Prvi vročinski val: Kako najbolj varno z avtom skozi njega?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol