Prenova za BMW serije 5

20. 5. 2013
Deli

BMW serije 5 je še eden v vrsti avtomobilov, ki se lahko pohvalijo, da so med najuspešnejšimi v svojem razredu.

Od začetka aktualne generacije se je za Petico odločilo že več kot milijon kupcev, pri čemer so zajete tudi ostale različice, torej Touring in Gran Turismo. Zdaj v novo življensko obdobje serija 5 in vse ostale različice vstopajo rahlo oblikovno spremenjene, z razširjeno paleto motorjev in z obogateno vsebino naprednih tehnologij BMW ConnectedDrive.

Oblikovne spremembe niso drastične. Dodelana je rešetka hladilnika, nove so odprtine za zajemanje zraka na prednjem odbijaču. Zadnje luči so dobile dodaten rob v podaljšanem zadnjem odbijaču, poleg tega zdaj svetijo prek še izrazitejših in tanjših svetlobnih trakov. Podobne posodobitve so namenili tudi različici Gran Turismo, ki so jo optično podaljšali in znižali. Serijski pri vseh različicah so ksenonski žarometi, doplačilno so na voljo popolni LED žarometi, vključno z LED meglenkami.

Notranjih sprememb ni veliko, malenkostno so povečani odlagalni predali na sredinski konzoli, pri Gran Turismo pa je zaradi drugačnega zadka za 60 litrov povečan tudi prtljažnik, ki zdaj ponuja kar 500 litrov prtljažne prostornine.

Motorje je s kratkim opisom mogoče označiti kot hitrejše, varčnejše in čistejše. Seveda, prav vsi že izpolnjujejo emisijski standard EU6, zato so izpusti v primerjavi s sedanjimi manjši, tako kot porabe goriva. Hkrati so pri BMW-ju dodali nekatere motorne različice, zdaj bo denimo osnovna 518d. Tehnologija BMW TwinPower Turbo zagotavlja 143 'konjev', v tovarni pa zagotavljajo, da bo Petica s tem motorjem za 100 prevoženih kilometrov porabila vsega 4,5 litra goriva. Najmočnejša izbira je na voljo z novim osemvaljnikom, z močjo 450 'konj'. Skupno je mogoče izbirati med štirimi bencinskimi in šestimi dizelskimi motorji, pri različici Gran Turismo pa so na voljo dva bencinska in trije dizelski motorji. Še vedno je na voljo tudi hibridna različica.

Izdatno izpopolnjena je ponudba varnostnih in ostalih asistenčnih sistemov. Samodejno odpiranje prtljažnega pokrova je zdaj nadgrajeno tudi v obratni smeri, prav tako je postopek mogoče sprožiti z usmerjenim zamahom z nogo pod prtljažnikom. Na voljo je 'pametna' navigacija, ki glede na konfiguracijo terena sodeluje z motorjem in še izdatneje varčuje, novi so tudi ambientna razsvetljava, pa sistem za prostorski zvok Harman Kardon, razširjeno ponudbo ponuja tudi BMW ConnectedDrive.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja