Koliko neprivezanih so policisti ujeli v manj kot dveh tednih? Najbolj primeren odgovor je, preveč

2. 4. 2024 | STA
Deli

Policija je objavila rezultate preventivne akcije za spodbujanje rabe varnostnega pasu, ki je potekala med 11. in 24. marcem.

"Varnostni pas, vez z življenjem", je pred leti odmevalo s televizijskih ekranov in radijskih valov. Za marsikoga pa tudi v letu 2024 to še vedno ni. Policisti so namreč ugotovili 2777 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 120 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov za otroke, so sporočili s policije.

Profimedia

Kršitve v vseh kategorijah

Policisti so kar 2688 kršitev ugotovili pri voznikih in potnikih v osebnih avtomobilih, 54 pri voznikih tovornih vozil, 11 pri voznikih avtobusov in 24 kršitev pri potnikih v avtobusih. V 508 primerih so izrekli opozorilo.

Namen preventivne akcije je bil ozaveščati o pomenu pripetosti med vožnjo. V policiji si prizadevajo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi lahko bile posledice bistveno blažje, če bi ga vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali, so zapisali v sporočilu za javnost.

Profimedia

Varnost bi morala biti na prvem mestu

Poudarili so, da uporaba varnostnega pasu namreč zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo kar za polovico. "Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino - tako pri voznikih kot pri sopotnikih," so navedli. Zato znova opozarjajo, da varnostni pas lahko reši življenje.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol