Preverite novosti za Apple CarPlay, ki jih prinaša Applov iOS 18.

21. 9. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Nekaterim bo nadgradnja občutno izboljšala uporabniško izkušnjo v avtomobilu.

Applov najnovejši operacijski sistem iOS 18 je prinesel nekaj posodobitev, ki jih bodo veseli tudi številni uporabniki Applove aplikacije za zrcaljenje pametnega telefona v avtomobilu Apple CarPlay. Čeprav spremembe niso revolucionarne in so omejene predvsem na olajšano dostopnost ter izboljšano funkcionalnost Siri, bodo zagotovo izboljšale uporabniško izkušnjo.

Več glasovnega upravljanja

Zvočna asistentka Siri je pridobila novo utripajočo animacijo po obrobju zaslona, ki se bo pojavila vsakič, ko jo uporabnik aktivira. Za to bo zdaj še več razlogov, saj se jo bo (vsaj v kompatibilnih avtomobilih) dalo aktivirati že preko nativnega stikala za glasovno upravljanje v avtomobilu. Preko glasovnega upravljanja se zdaj lahko aktivira in upravlja s številnimi aplikacijami.

Preverite novosti za Apple CarPlay, ki jih prinaša Applov iOS 18.
Profimedia

Boljša preglednost s filtri, slikami in odebeljeno pisavo

Poleg potnikov pa bo zdaj poslušala tudi okolico in po želji na zaslon prikazala obvestila v primeru zaznanih ‘prometnih zvokov,’ kot je recimo hupa ali sirena intervencijskih vozil, kar bo v pomoč voznikom z oslabljenim sluhom. Dostopnost so z barvnimi filtri olajšali tudi barvno slepim, ki si lahko barvno shemo in intenzivnost le te prilagodijo svojim potrebam. Za boljšo preglednost je zdaj mogoče tudi odebeliti pisavo.

Poleg sporočila se bo na obvestilu zdaj pojavila tudi fotografija osebe (če je ta nastavljena v imeniku) za lažjo prepoznavnost na prvi pogled. Prilagodi se lahko tudi ozadje zaslona z nekaj prednastavljenimi možnostmi, ni pa še mogoče nastaviti ozadja s sliko po meri. Aplikacijo Najdi moj, ki lahko poišče izgubljene naprave, pa se bo zdaj dalo aktivirati kar preko avtomobilskega zaslona.

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem