Prihaja nov lastnik Lamborghinija?

26. 5. 2021 | Jaka Drozg
Deli

Govorice o menjavi lastništva nekaterih članic skupine Volkswagen postajajo vse glasnejše, za Lamborghini pa je prišla že prva ponudba.

O govoricah, da se pri Volkswagnu nameravajo znebiti nekaj znamk iz njihovega koncerna, smo  pred nekaj meseci že pisali. Prestižne avtomobilske znamke superšportnih avtomobilov v svetu elektrifikacije namreč izgubljajo svoje mesto, kar velja tudi za Lamborghini in Bugatti, ki na področju elektrifikacije še nista prav aktivna, zato predstavljata veliko oviro pri doseganju skupnih omejitev škodljivih izpustov. Bugatti naj bi, vsaj delno, odšel k hrvaški znamki Rimac, čeprav so to kasneje zanikali in namignili na le obširnejše sodelovanje, svoj delež v Rimacu pa je na 24 odstotkov povečal Porsche.


V tem času so se elektrifikacije lotili tudi pri Lamborghiniju in predstavili načrt vreden poldrugo milijardo evrov, prvi električni Lamborghiniji pa naj bi luč sveta ugledali v drugi polovici tega desetletja. Govorice o prodaji pa so znova pridobile na teži, saj je švicarska investicijska združba Quantum Group AG predložila nakupno ponudbo, vredno kar sedem in pol milijard evrov. S tem bi odkupili tudi Lamborghinijev kompleks v Sant’Agati in pravice do dirkaškega oddelka. Vsaj za pet let želijo obdržati tudi poslovni in dobaviteljski odnos z Audijem, načrtovani razvojni center pa bi ustvaril dodatnih 850 delovnih mest.

Če ima nakupna ponudba kakšno notranjo povezavo še ni znano. Je pa zato bolj znano, da je Rea Stark, ki pri nakupu zastopa Quantum Group, soustanovitelj Piëch Automotive skupaj z Antonom Piëchom, sinom nekdanjega šefa skupine Volkswagen, Ferdinandom Piëchom.


Kljub vsemu je tiskovni predstavnik za Audi že zavrnil prvotno ponudbo in zatrdil, da Lamborghini ni naprodaj, in da o prodaji niti ne razmišljajo. A govorice ne pojenjajo, številne prestižne znamke pa utegnejo zamenjati lastnike za lažjo porazdelitev bremena škodljivih izpustov celotne flote. Tako še vedno obstaja tudi možnost, da se bo Bugatti prodal v hrvaške roke.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem