Prihaja Nova Ford Kuga

16. 9. 2011
Deli
Nova Ford Kuga oziroma Ford Escape (foto: Bojan Perko)
Bojan Perko

Čeprav je Ford Kuga, ki slovi kot eden športnih terencev z najugodnejšimi voznimi lastnostmi, zapeljal na ceste komaj leta 2008, Ford menda že intenzivno pripravlja njegovega naslednika, ki naj bi ga prvič ugledali konec prihodnjega leta.

V nasprotju s sedanjo generacijo naj bi bil prihodnji Ford Kuga svetovni avtomobil, kar pomeni, da bi bila njegova evropska različica skoraj enaka ameriški, ki nosi za naše razmere veliko manj nerodno ime Escape. Ime Kuga pri nas pač tudi po treh letih še vedno zveni nekoliko zlovešče, kar pa seveda ne velja za avtomobil, ki je vse prej kot to.

Novo Ford Kugo bodo tehnično zasnovali na podvozju C, ki ga ima pravkar predstavljena nova generacija Focusa oziroma C-Maxa, s čimer seveda obeta tudi odlične vozne lastnosti, oblikovno pa naj bi izhajal predvsem iz študije Vertrek. Januarja smo si jo lahko ogledali na avtomobilskem salonu v Detroitu in na njej opazili predvsem ozke nazaj zavihane žaromete, velike vstopnike za zrak spredaj, brazde na motornem pokrovu in razčlenjena zadnja vrata.

Novinec se oblikovno sicer očitno ne bo tako zelo razlikoval od aktualnega evropskega Forda Kuge kot od veliko bolj oglatega Escapa onstran velike luže. Notranjost bo verjetno zelo podobna tisti v Focusu in C-Maxu, vključno z raznovrstno elektronsko opremo za pomoč vozniku in razvedrilo njegovih potnikov, ki je v najnovejših Fordih ne manjka.

Dolžina nove Kuge se bo verjetno gibala okoli 4,5 metra, za učinkovit pogon pa bo poskrbljeno z bencinskima motorjema EcoBoost z delovnima prostorninama 1,6 in 2,0 litra ter dvolitrskim turbodizelskim motorjem TDCi različnih moči, verjetno pa bo v ponudbi še kakšen. Obetamo si lahko tudi kakšno vrsto hibridnega pogona, vsekakor pa sistem start-stop z regenerativnim zaviranjem.

Menjalniki bodo ročni šeststopenjski ali samodejni z dvojno sklopko Powershift, motorna moč pa se bo glede na mehko terensko naravo Kuge prenašala na zgolj prednji ali pa na vsa štiri kolesa.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"