Prihodnost je tukaj! Dostava z droni se širi, na Brniku v načrtu posebna vzletno-pristajalna steza

24. 5. 2022
Deli
Prihodnost je tukaj! Dostava z droni se širi, na Brniku v načrtu posebna vzletno-pristajalna steza (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriška trgovska veriga Walmart je danes sporočila, da bo znatno povečala obseg dostave z droni, pri čemer bo omenjeno možnost dobave do konca leta ponujala v šestih zveznih državah. 

Veriga bo na ta način lahko potencialno dostavila milijonov paketov letno, kupci pa bodo naročila, opravljena tekom dneva, lahko prejeli pol ure po zaključku nakupa.

Omrežje za dostavo bo veriga do konca leta razširila na 34 krajev, kar ji bo po besedah podpredsednika Walmarta za inovacije in avtomatizacijo Davida Guggina omogočalo potencialni dostop do štirih milijonov gospodinjstev v Arizoni, Arkansasu, na Floridi, v Teksasu, Utahu in Virginiji.

"To nam bo omogočilo, da bomo v enem letu z droni dostavili več kot milijonov paketov," je dejal Guggina.

Walmartovi kupci, ki bodo naročilo oddali med 8. in 20. uro ter pri tem plačali dostavo v višini 3,99 dolarja (3,75 evra), bodo lahko naročilo po zraku prejeli že čez pol ure, pravijo v podjetju.

Skupna teža vsake dostave lahko tehta največ 4,5 kilograma, pri Walmartu pa zagotavljajo, da je za tak način dostave primernih več deset tisoč izdelkov, med njimi zdravila, plenice in štručke za hot dog.

Kako deluje dostava z dronom pri Amazonu, si lahko ogledate v spodnjem videu:

Na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki prednjačijo predvsem tehnološko naprednejše države, in sicer ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija in Švica, ter podjetja, kot so Alibaba, Amazon, Google. Kitajska naj bi po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1500 kilometrov daleč, začela že leta 2025.

Kdaj bo dostava možna tudi v Sloveniji?

Pošta Slovenije je junija lani v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom, ki je dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. Gre za prvi korak na poti k brezpilotni dostavi nujno potrebnih pošiljk na območja, kamor jih konvencionalna vozila ne morejo dostaviti hitro in učinkovito.

Pošta Slovenije je junija lani testirala prvo dostavo pošiljke z dronom.

Pošta Slovenije je junija lani testirala prvo dostavo pošiljke z dronom. (Foto: Pošta Slovenije)

Kot so takrat sporočili iz Pošte Slovenije, številna podjetja po svetu z droni že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, trenutna evropska zakonodaja pa letenja izven vidnega polja medtem še ne omogoča. Zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.

Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil v Pošti Slovenije štejejo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno.

Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih.

Gradnja posebne steze za drone na Brniku

Podjetje Cargo-partner je februarja letos na Brniku položilo temeljni kamen za širitev logističnega centra, zgrajenega v letu 2019. 

Cargo-partner v Sloveniji, kjer je eden izmed vodilnih ponudnikov logističnih storitev, deluje 25 let, zadnji dve leti, po izgradnji sodobnega logističnega centra v bližini ljubljanskega letališča, pa beleži strmo rast poslovanja. Obstoječe skladiščne kapacitete so bile hitro zapolnjene, pokazal pa se je tudi velik potencial Slovenije na področju transporta in logistike.

Gradnja novega objekta poteka na severni strani obstoječega kompleksa, poimenovanega iLogistični center Ljubljana. V podjetju računajo, da bodo dela končana v zadnji četrtini letošnjega leta, predvidoma novembra.

Kot so takrat sporočili v podjetju, bodo uredili tudi vzletno-pristajalno stezo za drone, ki bodo v prihodnosti lahko služili za dostavo paketov.

Preberite še: 

Sodišče nenadoma prepovedalo proizvodnjo in prodajo vozil priljubljene znamke! To je razlog!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja