Uf, naslednja tri leta bodo pri Škodi pestra; poglejte, kaj vse pripravljajo!

26. 4. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Škoda do leta 2026 z električno ofenzivo - predstavili bodo kar šest električnih vozil v dolžini od 4,1 do 4,9 metra.

Pri Škodi so razgrnili vse karte za prihodnja tri leta. Že do 2026, ko bodo imeli najobsežnejšo ponudbo doslej, se bo tehtnica prevesila na stran električne ponudbe vozil. Do takrat jih bodo predstavili kar šest.

A gremo lepo po vrsti. Med električnim prehodom želijo izpolniti širok razpon potreb. Še letos namreč prihajata novi generaciji Superba v petvratni limuzinski in kombi obliki (ob njem so pri Škodi zadolženi tudi za novi Volkswagen Passat) ter Kodiaka. Slednja bosta še vedno na voljo z bencinskimi, dizelskimi in priključnimi hibridnimi pogonskimi sklopi. Prenove čakajo še Octavio, Scalo in Kamiq.

Klaus Zellmer, predsednik uprave družbe Škoda Auto, dodaja: "Do leta 2026 se bo Škoda še hitreje približevala trajnostni, električni individualni mobilnosti. Skupaj z našimi novimi in izjemno učinkovitimi klasičnimi in hibridnimi modeli ponujamo najboljše iz obeh svetov – tako v tem prehodnem obdobju pokrivamo potrebe naših obstoječih in novih strank po vsem svetu."

Nato pa električna ofenziva. Manjši križanec s 4,1 metra dolžine in delovnim imenom Small se bo v koncernu postavil ob bok Volkswagnovemu ID.2all in Cupri Urban Rebel - s ceno pod 25 tisočaki. Napovedujejo ga za leto 2025. Že jeseni 2024 pa prihaja Elroq. Električni ustreznik Karoqu (od tod tudi ime - el. Karoq) dolžine 4,5 metra. Prav tako križanec torej.

Leta 2026 sledita še električni karavan oz. kombi tradicionalnejše oblike ter velik SUV s 4,9 metra dolžine - uresničitev koncepta Vision 7S. Kot petega in šestega štejejo Enyaq v obeh karoserijskih izvedenkah, ki ga čaka prenova v skladu z novimi oblikovalskimi smernicami.

V Mladi Boleslav, kjer je Škoda doma, so nam na nekoliko nenavaden način že pokazali obličnost novih električnih avtomobilov. Ogledali smo si skulpture vseh šestih - v resnični velikosti. Čeprav s tem nisem dobil pravega vtisa o vzdušju oblike, pa je videti, da bodo pri Škodi v prihodnjih letih izrazito posodobili svoj oblikovalski jezik, ki mu pravijo "Modern Solid". Za boljšo predstavo o novem oblikovalskem jeziku si oglejte prispevek o Vision 7S.

Nova podoba znamke bo dokončno zaživela, prav tako prizadevanja za trajnost

Novi modeli v popolnosti zaobjemajo tudi prenovljeno podobo Škodine znamke, vključno z novim tipografskim logotipom, ki bo označeval električna vozila, novim zvočnim logotipom in "Simply Clever" digitalnimi rešitvami, kot je plačilo parkiranja prek infozabavnega sistema. Novo znamko boste kmalu vse pogosteje srečevali v obsežni oglaševalski kampanji.

Preberite tudi: Zakaj znamke spreminjajo logotipe?

Obstaja tudi majhna možnost, da bo v kakšnem izmed novih Enyaqov košček vaše dobre stare, a odslužene Octavie. Odbijače namreč v popolnosti reciklirajo - v nove odbijače. Mejnik pri uporabi recikliranju materialov so na drugih področjih zastavili že z omenjenim konceptom Vision 7S, od leta 2030 pa bodo Škodine tovarne tudi ogljično nevtralne. Tovarna menjalnikov DSG v Vrchlabíju z ničelnimi emisijami obratuje že sedaj.

Kako bodo pri Škodi poskrbeli za varnost pešcev v prometu?

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja