Pripravljeni na pot, varno na cilj

24. 7. 2011
Deli
Kako pravilno na pot?

Goodyear Dunlop je izvedel raziskavo, ki je pokazala, da se bo poleti kar tri četrtine evropskih dopustnikov na počitnice odpeljalo z avtomobilom.

Več kot pol jih bo prevozilo več kot tisoč kilometrov, vsak četrti pa več kot dva tisoč, kar skupno znese več milijard kilometrov. Raziskava je ugotovila tudi nekaj podatkov o slovenskih popotnikih.

Večina Slovencev menda pred potovanjem precej dobro poskrbi za avtomobil. Osemdeset odstotkov jih preveri tlak v pnevmatikah, 86 odstotkov tudi količino tekočine za pranje vetrobranskega stekla, 78 odstotkov pa jih preveri še raven polja v motorju. Drugače je s pakiranjem prtljage, saj le 67 odstotkov Slovencev ve, kako naj po prtljažniku pravilno razporedijo težke predmete, le 38 odstotkom pa je znano, kako se v avtomobilu prevaža domače živali.

Slovenci se imamo z 21 odstotki takoj za Nemci z 22 odstotki za sproščene voznike, za previdne pa se je ocenilo le 27 odstotkov slovenskih voznikov. Nekje na polovici smo, ko gre za upoštevanje prometnih predpisov, večinoma cenimo informacije o prometnih predpisih v tujini, kar 22 odstotkov pa nas je na tujih cestah manj sproščenih kot doma. Zelo nas moti prepir s sovoznikom in to, da nas drugi voznik opozarja s trobljo.

Pri podjetju Goodyear Dunlop so pripravili še nekaj koristnih nasvetov za na pot. Pred odhodom moramo vsekakor poskrbeti za osnovno vzdrževanje avtomobila, preveriti raven olja v motorju ter tlak in profil pnevmatik. Seznaniti se moramo tudi s potjo in prometnimi predpisi, če pa smo avtomobil najeli, se moramo nanj navaditi. Avtomobil moramo še pravilno natovoriti, poskrbeti za varnost otrok ter na pot s počitkom in pitjem tekočin pripraviti tudi sebe. Na previdnost ne nazadnje ne smemo pozabiti niti tam, kjer bomo počitnikovali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol