Prodaja avtomobilov v Evropi raste. SI lahko mislite, da so prav ti avtomobili razlog?

22. 3. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Prodaja avtomobilov v Evropi raste. SI lahko mislite, da so prav ti avtomobili razlog? (foto: Profimedia)
Profimedia

V Evropi majhna rast, v Sloveniji pa ...

V EU je bilo februarja prvič registriranih 802.763 avtomobilov, kar je 11,5 odstotka več kot februarja lani. V primerjavi z januarsko se je februarska rast okrepila za 0,2 odstotne točke. Število prvih registracij povsem električnih avtomobilov se je povečalo za 39,7 odstotka na 97.300, kar je njihov tržni delež povečalo na 12,1 odstotka.

Kot je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (Acea), so februarski podatki na letni ravni sicer slabše primerljivi, saj so začetek lanskega leta zaznamovale težave z dobavami zaradi pomanjkanja surovin v avtomobilski industriji.

Profimedia

V prvih dveh mesecih letos je bilo v EU prvič registriranih nekaj manj kot 1,6 milijona avtomobilov, kar je 11,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast so zabeležili vsi štirje ključni avtomobilski trgi EU: španski 32,1-odstotno, italijanski 18,2-odstotno, francoski 9,1-odstotno, nemški pa 0,2-odstotno rast.

Število prvih registracij hibridnih avtomobilov se je februarja v medletni primerjavi povečalo za 22,3 odstotka na 204.883, kar je njihov tržni delež povečalo na 25,5 odstotka.

Število prvih registracij priključnih hibridov se je medtem zmanjšalo za 7,4 odstotka na 57.569, kar Acea pripisuje velikemu padcu povpraševanja v Nemčiji zaradi ukinitve subvencij za nakup priključnih hibridov.

V Sloveniji se je po podatkih združenja število prvič registriranih avtomobilov februarja zmanjšalo za 1,1 odstotka na 3770. Število prvič registriranih povsem električnih avtomobilov se je povečalo za 82,8 odstotka na 265, hibridov za 18,9 odstotka na 516, število prvič registriranih priključnih hibridov pa se je zmanjšalo za 19,4 odstotka na 50.

Preberite še: Ne boste verjeli, kateri avto je bil v februarju najbolj prodajan

Morda vas zanima tudi trenutno najbolj trendovski, električni avto? VW ID.Buzz v video prispevku:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"