Avgusta v Evropi za petino višja prodaja avtomobilov, razlog pa ...

20. 9. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Avgusta v Evropi za petino višja prodaja avtomobilov, razlog pa ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Prodaja v Evropi raste že 13 mesecev zapored.

V Evropski uniji je bilo avgusta na novo registriranih 904.509 avtomobilov, kar je 21 odstotkov več kot julija. Zadnji poletni mesec je bil torej za avtomobilsko industrijo zelo obetaven, glavni razlog za to pa tiči v električnih avtomobilih.

Prodaja slednjih od meseca do meseca raste, prvič pa se je zgodilo, da je skupno število registracij električnih avtomobilov preseglo 20 odstotkov vseh, ne glede na vrsto pogona. Povsem električnih avtomobilov je bilo v prejšnjem mesecu namreč na novo registriranih kar 197.000, medtem ko je največji udarec utrpel dizelski trg, saj je bilo avtomobilov s tovrstnim pogonom prodanih le okoli 13 odstotkov. Tu pa tudi tiči razlog za vse večjo agresivnost kitajskih proizvajalcev električnih vozil, ki so si za tarčo vzeli prav evropski trg. 

Krepitev trga električnih avtomobilov prihaja tudi na račun nenehnega zniževanja cen Tesle, ki se je tega letos poslužila že kar nekajkrat in najbrž tudi ne zadnjič ter močnemu trkanju na evropska vrata kitajskih proizvajalcev, kot sta BYD in NIO. Evropska unija je na račun kitajske cenovne politike že izrazila zaskrbljenost.

Sicer pa je po prodaji še vedno v ospredju koncern Volkswagen, ki s svojimi znamkami obvladuje četrtino trga, medtem ko mu z dobrimi 140.000 prodanimi avtomobili sledi Stellantis. Sledijo Renault, BMW in Mercedes-Benz, poroča Automotive News Europe.

Preberite še: Danes poostren policijski nadzor na slovenskih cestah!

BONUS VIDEO: Presenečenja avtomobilske kulture, družbe in dogodkov v Sloveniji, predvsem pa - čemu se je treba izogniti?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol