Stvari so očitno šle čez mejo: policisti bodo na avtocestah denarno kaznovali vse tiste, ki bodo ...

8. 8. 2024 | metropolitan.si
Deli

Zadnje dni so prometne poti proti Jadranu preplavljene s počitnikarji, kar povzroča občasne zastoje in nepričakovane težave, ki so presenetile celo policijo.

Gost promet na posameznih odsekih povzroča občasne zastoje, s tem pa tudi nepričakovane težave – vozniki in potniki namreč v čakalnih vrstah na avtocestah in regionalnih cestah pogosto zapuščajo svoja vozila. Policiste je najbolj presenetilo, ko so opazili, da nekateri ob avtocestah celo prirejajo piknike ali igrajo nogomet. Hrvaški mediji poročajo, da se je policija na ta nenavadni trend odzvala z odločno akcijo.

"Žal se soočamo z negativnim trendom, ki je za vse udeležence izjemno nevaren. Poudariti moram, da za pešce nikakor ni prostora na avtocesti. Takšno početje ni le nevarno, temveč tudi zakonsko prepovedano," je za Dnevnik Nove TV izpostavil Drago Bukovčak iz Policijske uprave Zagreb.

Prometni zastoji poleti na hrvaških avtocestah
Profimedia

Policija je že napovedala ostrejše ukrepe. Za pešce, ki se gibljejo po avtocestah, so predvidene kazni v višini 60 evrov, vendar je, kot poudarja Bukovčak, v prvi vrsti pomembno preventivno delovanje in ozaveščanje vseh udeležencev v prometu. "Ključno je, da se ljudje zavedajo nevarnosti in se izogibajo takšnemu početju, saj s tem ne ogrožajo le sebe, temveč tudi druge."

V sklopu akcije bo policija poleg nepravilnega gibanja po avtocesti nadzirala tudi hitrost vožnje, saj je ta pogosto glavni vzrok prometnih nesreč. Prav tako bodo preverjali, ali vozniki spoštujejo predpisane počitke in delovni čas ter morebitne manipulacije s tahografi. "V primeru nepričakovanih situacij na avtocesti je zakon jasen – vozilo je treba čim prej umakniti na odstavni pas in obvezno poskrbeti, da se v primeru zapuščanja vozila pešci nahajajo za zaščitno ograjo," je še dodal Bukovčak.

Da bi preprečili nesreče in zagotovili varnost vseh udeležencev v prometu, bodo policisti nadaljevali s strožjim nadzorom na avtocestah, še poroča tportal.hr.

Ljubljančani pozor: na tej cesti bo oviran promet

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac