Prvi novi Renault Clio 5 zapeljal iz Revoza

Tretjega julija so v novomeške Revozu zagnali izdelavo petega rodu Clia. Ta bo potekala na istem montažnem traku kot izdelujejo dosedanji nabor treh modelov, Renaultovih Twinga in Clia (četrtega rodu) ter Smartovega e-ForFour.

Prvi novi Renault Clio 5 zapeljal iz Revoza (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
4. 7. 2019

Renault je za Revozovo širitev nabora modelov namenil vložek 90 milijonov evrov, tri milijone je kot subvencijo primaknila slovenska država. Tako se je tudi slovesnost ob začetku izdelave začela s predstavniki Revoza (direktor Kaan Ozkan) ter predsednikom slovenske vlade, Marjanom Šarcem, in ministrom za gospodarstvo, Zdravkom Počivalškom. 

Clio bo kot vse kaže postal kmalu najštevilčnejši izdelek, ki je z Renaultovim zaščitnim znakom nastajal v Novem mestu. Od dosedanjih 4,4 milijona avtomobilov, ki so jih izdelali tu, je bilo Cliov doslej slaba dva milijona, pričakovati pa je, da bo peti rod Clia postal poglavitni izdelek iz Novega mesta, saj Twingu zaradi težav, ki jih imajo pri majhnih avtomobilih evropski izdelovalci z doseganjem ekoloških norm in umeščanjem v še sprejemljive okvire, po letu 2022 najmanjšim modelom in torej tudi Twingu evropski predpisi nakazujejo, da bodo odšli v pozabo.

Z zajetnim vložkom v najrazličnejšo strojno opremo, največ v robotizacijo izdelave karoserij ter digitalizacijo nadzora proizvodnje (pametna tovarna) so v Revozu poskrbeli za primerno posodobitev, s katero se bo Revoz  uvrstil med sodobne Renaultove obrate, za katere bo tudi v prihodnosti mogoče najti primerno polnitev zmogljivosti.

Clio petega rodu bodo v začetku izdelovali še skupaj s četrtim, ki bo ob skorajšnjem kolektivnem dopusti najbrž zlagoma postal nezanimiv. Najbolje prodajani model na kar nekaj evropskih trgih in seveda tudi na slovenskem, bo namreč od sredine septembra na voljo tudi domačim kupcem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri