Kolesarstvo: Salon Eurobike 2023 - Kolesarska »Ženeva«

13. 7. 2023 | Urban Bat
Deli

Eurobike je mednarodni salon za vse, kar je povezano s kolesi, električnimi kolesi, opremo in komponentami zanje ter urbano mobilnostjo in seveda mobilnostjo prihodnosti. Je največji kolesarski salon na svetu, ki obsega pet dvoran in več nadstropij razstavišča Messe Frankfurt. Pokriva vse, kar lahko ponudi svet kolesarstva, več kot 1900 razstavljavcev se zbere na sejmu – od velikih blagovnih znamk do malih proizvajalcev in takšnih, za katere verjetno še niste slišali. Zato je Eurobike v Frankfurtu za kolesarje to, kar je bil nekoč za avtomobiliste salon v Ženevi.

Ducati

Novost leta 2023 je omejena izdaja enduro e-kolesa Powerstage RR. Očitno so ga navdihnile Ducatijeve povezave v MotoGP z barvno poslikavo in izbiro sestavnih delov, ki odražajo povezave z motošportom. Poganja ga pogonski sistem Shimano EP8 in baterija s 630 vati, tako da je na voljo veliko dosega in seveda navora.

Ducati

Gas Gas

Skupina Pierer Mobility Group raste. Podjetje, ki ima v lasti KTM Motorcycles, hitro širi svoj katalog gorskih koles in e-koles. Portfelj zdaj vključuje znamke Husqvarna, Gas Gas, Felt, Syntace, WP in Liteville. Gas Gas trenutno začenja z izdelavo tako električnih kot običajnih gorskih (MTB) koles, pri čemer slednji zaenkrat temeljijo na modelih druge sestrske znamke KTM, vendar jih izdelujejo na številnih novih prilagojenih platformah.

Jean-Luc Valentin

Unior

Na svoji stojnici je imel Unior kar nekaj novih orodij, med njimi tudi ključ Speed Pedal. Ideja za to zasnovo je hitrejša odstranitev pedalov kot pri standardnem imbusnem ključu, pri čemer boste morali uporabiti oba konca. Ključ za pedale Speed vam daje dovolj vzvoda, da zrahljate pedale, in v delčku sekunde preide v način izvijača. Po novem bodo vsa njihova orodja namesto modrih uporabljala rdeče ročaje.

Domel

BOSCH

Novi motor Performance Line SX ima največjo izhodno moč 600 vatov s 55 njutonmetri navora. Boschev motor SX je prva lahka ponudba nemške znamke in ima deklarirano težo dveh kilogramov, skupaj z baterijo štiri kilograme. Sama baterija je nova CompactTube 400, ki tehta le dva kilograma in ima skupno zmogljivost 400 vatnih ur. Da bi dosegli omenjeno maso za baterijo in motor, je Bosch med gradnjo uporabil ohišje motorja iz magnezija in lažje notranje dele. Novi sistem SX bo deloval podobno kot motor CX z možnostjo prilagajanja nastavitev prek Boscheve aplikacije. Za svoj najnovejši motor je Bosch dodal še način Sprint, ki naj bi nudil večjo podporo, ko se kadenca povečuje, ter kolesarjem omogočal hitrejše pospeševanje in vzdrževanje hitrosti bliže meji.

Količina upora pri pedaliranju naj bi bila 50 odstotkov manjša kot pri Boschevih obstoječih motorjih, kar bo prišlo prav, ko se baterija izprazni, ali pri pedaliranju nad točko izklopa motorja.

Jean-Luc Valentin

Pinion

Ime, ki je znano po svojih pogonskih sklopih z menjalniki, zdaj postavlja to tehnologijo še na višjo raven z motorjem za e-kolesa z vgrajenim menjalnikom. S tem odpira vrata možnosti pogonskega sklopa, ki lahko spremeni način razmišljanja o menjalnikih za e-kolesa. Mogoče ga je kombinirati z verižnim pogonom Pinion Longlife ali sistemom jermenskega pogona. Prestavljanje z njihovim menjalnikom ne zahteva obračanja pedalov. Po zaslugi strojne in programske opreme Pinion naj bi se prestavljanje na e-kolesu z vgrajenim pogonom Pinion MGU zgodilo v delčku sekunde.

Jean-Luc Valentin

3D tiskanje sedeža Joyseat po meri, Posedla

Joyseat je povsem prilagodljiv sedež, ki ga pri znamki Posedla oblikujejo na podlagi vprašalnika, ki ga morate izpolniti na njihovi spletni strani. Poleg tega vam pošljejo še komplet pene, da lahko doma ustvarite odtis svoje zadnjice, ki ga nato po njihovih navodilih fotografirate in jim ga pošljete. Tam bodo preverili vse podatke ter fotografije in po nekaj tednih boste na dom dobili posebej za vas izdelan sedež, ki so ga po vaši meri natisnili v tehniki 3D.

Markus Hildebrandt

Liteville 301

Nekateri bodo morda razočarani, ko bodo videli, da se Liteville s svojim novim karbonskim trail kolesom oddaljuje od svojih korenin gradnje okvirja iz lahkih zlitin, vendar je pravzaprav precej zanimivo kolo. Izdelujejo ga iz ogljikovih vlaken oziroma karbona na Portugalskem, v okvirju pa je skrita tudi shramba za orodje ali kakšne druge drobnarije. To enduro kolo s 150-milimetrskim hodom naj bi tehtalo 12,1 kilograma.

Jean-Luc Valentin

E-kolo Bergamont Cargo

Bergamont se je posvetil glavni skrbi potrošnikov v Združenem kraljestvu – neizogibni skrbi, da bo vreme pač ponudilo najslabše. V veliki večini potrošniških raziskav je to poleg varnosti kolesarjenja na cesti uvrščeno med glavne točke, zato je razumljivo, da proizvajalci želijo to skrb odpraviti. Zato je streha, pritrjena na Bergamontovo priljubljeno platformo E-Cargoville, toliko bolj logična izbira.

Jean-Luc Valentin

Trajnostni materiali znamke Jack Wolfskin

Jack Wolfskin uvaja trajnostne inovacije s postopkom Textile-to-Textile in postavlja mejnik v sektorju uspešnosti za prihodnji sistem krožnega gospodarjenja. Zunanji material je izdelan iz obrabljenih oblačil in odrezkov tekstila, ki ga je mogoče reciklirati. Membrana kolesarske jakne je narejena iz odrezkov, ki ostanejo v procesu izdelave in se vrnejo v proizvodni cikel – koncept brez odpadkov.

Nicolas Det

Scott določa smernice

SCOTT Lumen eRIDE je na čelu povsem nove generacije električnih koles, saj na novo določa povezavo med močjo in težo ter postavlja standarde za prihodnost gorskega kolesarjenja. Lumen eRIDE, ki ga je navdihnila priznana platforma Scott Spark, je na videz povsem običajno gorsko kolo, a njegov pogonski sistem TQ HPR50 zagotavlja največji navor 50 njutonmetrov z zmogljivostjo baterije do 520 vatnih ur. Rezultat tega je 200 odstotkov dodatne moči, pri čemer je le 20 odstotkov težji od svojega klasičnega brata Sparka.

Jean-Luc Valentin

MOUSTACHE J

Novi model "J", ki ga izdelujejo v Franciji, izstopa po svojem dvodelnem aluminijastem okvirju, ne da bi ga bilo treba spajati, obenem pa ima vgrajen motor, baterijo in polno vzmetenje. Namenjen je tako ljubiteljem koles kot tudi popolnim začetnikom. Moustache J je udobno, varno in elegantno kolo, ki se prilagaja vsem vrstam uporabe in je prijazen tudi do uporabnika.

Jean-Luc Valentin

Slovenski paviljon na sejmu Eurobike

Seveda je tudi Slovenija dodala svoj delček mozaika v kolesarsko sestavljanko. Na sejmu so se tako s pomočjo javne agencije Spirit povezali proizvajalci koles in opreme iz vse Slovenije ter se predstavili na 150 kvadratnih metrih površine. Sodelovali so tako Comtron (električna kolesa znamke ECONO), kolesa Cult, Sinter (zavorne obloge), proizvajalec pogonskih e-motorjev Domel, Rog z nadaljevanjem tradicije kolesarstva, Berk s predstavitvijo sedežev in novih kolesarskih čevljev ter proizvajalec mestnih električnih karbonskih koles Noordung.

Domel

Preberite še: Natovarjanje električnega kolesa še ni bilo tako enostavno

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol