Razstava ob 50. obletnici avta leta

14. 5. 2013
Deli
Razstava ob 50. obletnici avta leta

Na največji španski avtomobilski razstavi, ki pravkar poteka v Barceloni, so pripravili tudi prostor, na katerem so počastili 50 let delovanja žirije za evropski avto leta.

Razstavili so avtomobile, ki so od leta 1964 nosili naslove avto leta. Razstavo vseh zmagovalcev je odprl sedanji predsednik žirije Hakan Matson, ki je poudaril, da predstavitev vseh 50 zmagovalcev na svojstven način govori tudi o razvoju avtomobilov v zadnjega pol stoletja. Žirija, ki jo je leta 1963 ustanovil urednik nizozemske avtomobilistične revije Autovisie Fred van den Flugt, je za prvi avto leta izbrala Roverja 2000.

V pol stoletja je skupaj kar 19 izdelovalcev avtomobilov osvojilo naslov avto leta, in to Alfa Romeo, Audi, Citroën, Ford, Lancia, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Toyota in Volkswagen, pet znamk, ki so si tudi pridobile naslov avta leta, pa zdaj ne obstaja več. Te so Austin, NSU, Rover, Simca in Talbot. Največ zmagovalcev do zdaj je prispeval Fiat (9), Renaultov Clio in Volkswagnov Golf pa sta edina modela, ki sta naslov avta leta osvojila dvakrat. Seznam vseh zmagovalcev in druge podrobnosti najdete na www.caroftheyear.org.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja