Se Recaro poslavlja? "Sedežni" velikan je v resni krizi

31. 7. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Recaro je sicer sinonim za športne, avtomobilske sedeže.

Podjetje Recaro Automotive se sooča z resno krizo in je v Nemčiji že vložilo zahtevo za stečaj, poočajo različni mediji. Avtomobilski oddelek Recaro je bil pred nekaj leti ločen od preostale skupine Recaro in je zdaj v lasti investicijskega podjetja Raven Acquisitions. To pomeni, da oddelki, ki proizvajajo sedeže za vlakie in letala ter igralniške stole, kot tudi oddelek za otroško opremo, niso na udaru. Recaro je sicer legendarni proizvajalec športnih sedežev za za različne avtomobilske znamke in tudi naknadno vgradnjo.

Recaro

Zdaj je neposredno v negotovosti 215 delavcev. Te delavce zastopa nemški sindikat IG Metall, ki trdi, da je vodstvo Recaro podalo premalo informacij. Po poročanju Wirtschafts Woche so delavci v tovarni v Kirchheimu zelo nezadovoljni, saj so se v zadnjih letih odpovedali povišanjem plač in ugodnostim, da bi pomagali podjetju ostati zdravo.

Proizvajalci avtomobilov, ki se zanašajo na Recaro, so prav tako šokirani, saj trenutno ne obstaja alternativni dobavitelj športnih sedežev, ki bi lahko zagotovil potrebne količine.

Recaro

Recaro obstaja od leta 1906, ko je Wilhelm Reutter začel proizvajati karoserije in notranjost avtomobilov. Kasneje je podjetje spremenilo ime v Reutter Karosserie, nato pa ga je kupil Porsche. Porsche je ločil oddelek za karoserijo in notranjost avtomobilov, preostanek pa je postal Recaro in začel proizvajati športne sedeže za Porsche in druge avtomobilske proizvajalce. Recaro je že desetletja sinonim za športne in dirkaške sedeže.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija