Red Bull Air Race Indianapolis: Peter Podlunšek se iz prestolnice dirkanja vrača z odličnim 11. mestom

3. 10. 2016
Deli

"Letenje v Indyju je bilo čisti užitek - domov se vračam z odličnim neto časom v žepu in dobrim občutkom glede svojega letenja, letala ter ekipe, obenem pa precej jezen zaradi banalne napake, ki me je stala dobre uvrstitve." - Peter Podlunšek, pilot razreda Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race

Če kaj, je Peter Podlunšek v Indianapolisu dobil dokončno potrdilo, da je hiter, da je hitro njegovo letalo Edge 540 V2, ki je v zadnjim mesecih dobilo najprej nove zaključke kril, nato pa še nov okrov, in da edina pot, po kateri stopa ekipa Peter Podlunšek Racing, vodi navzgor. Skozi vse faze tekmovanja - od treningov, kvalifikacij in nato same dirke, je letel izjemno hitro in blizu najboljšim.

Na dirko se je podal s 13. mestom iz kvalifikacij in proti težkemu nasprotniku - dvakratnemu letošnjemu zmagovalcu Mattu Hallu, ki bi teoretično edini lahko še ogrozil Doldererjev zmagovalni pohod. Strokovni komentator Paul Bohnomme je Podlunškom let pospremil s pohvalnimi besedami, a žal je slovenskega pilota banalna napaka na šestih vratih, ki jih je preletel nekoliko prenizko, v krogu osmih na predzadnji dirki sezone zaradi časovnega pribitka stala uvrstitve v krog osmih. Peter Podlunšek se tako od Indyja poslavlja z odličnim 11. mestom.

"Poletje bil dober, neto čas odličen, z njim bi kot "lucky looser" zagotovo prišel v finale, a sta med 2 sekundi kazni žal potisnili nazaj na 11. mesto. Danes je bila res moja šansa, da grem v top 8 in sem zaradi napake precej jezen. Definitivno smo dokazali, da imamo potencial za najboljših osem in če ne prej, bomo to dokazali že na naslednji dirki, nato pa bomo v naslednji sezoni poskušali seči še višje. Tu v Indyju je bilo vzdušje fenomenalno, vsi piloti smo bili ponosni, da smo lahko leteli tu, prišlo je ogromno ljudi in čutilo se je, da mesto diha motošport. Hangarjev še pospravili nismo, pa nas že sprašujejo, ali se bomo tudi naslednje leto vrnili. Že res, da smo tu na dirkališču, a okolica je zelena, zato je bilo letenje na tej lokaciji čisti užitek." je Peter povedal po dirki, ki je potrdila napovedi, ki jih je izrazil pred sezono in sicer, da bosta letalo in pilot lahko zares hitra šele proti koncu sezone.

Dirko, z njo pa tudi naslov svetovnega prvaka, je še pred koncem sezone danes dobil Matthias Dolderer, ki je z letenjem v letošnji sezoni pokazal konsistentnost, ki odlikuje najboljše. Zmagovalec zadnjih dveh dirk Matt Hall je bil danes šele četrti, na drugo stopničko je stopil nekoliko razočarani Nigel Lamb, ki ni skrival želje po zmagi na prvi dirki v slovitem Indianapolisu, kjer so zgradili prvo dirkaško stezo v zgodovini, na tretje mesto pa se je tako kot v Lausitzu zavihtel Kanadčan Pete McCleod.

Karavana najboljših pilotov na svetu se bo 15. in 16. oktobra pomerila na finalu v Las Vegasu. Svetovnega prvaka že imamo, ekipa Peter Podlunšek Racing pa gre tja po nove točke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja