Red Bull Air Race: vetrovna smola Podlunška

7. 9. 2014
Deli

Četrti letošnji nastop Petra Podlunška v pokalu Challenger Red Bull Air Racea se je na močno vetrovni in praktično neregularni tekmi končal z precejšnjim razočaranjem.

Po dobrih časih na treningih (v enem od njih je bil najhitrejši), je tekmovalce razreda Challenger na sobotni tekmi pričakal izjemno močan in spremenljiv veter (s sunki preko 40 kilometrov na uro). Prvi trije, ki so se podali na stezo, so skupaj odleteli šest letov in kar pet izmed njih se je končalo s predčasno prekinitvijo na zahtevo kontrole tekmovanja. Le prvi Let Mika Brageota je šel skozi normalno (a počasi), njegov drugi let, pa leti Podlunška in Juana Velardeja pa so se končali predčasno,saj so jih močni sunki vetra potisnili v položaje, v katerih je moralo vodstvo tekmovanja njihove nastope prekiniti (t.i. SCO, Safety Climb Out) ali so to varnostno storili sami ali bili zaradi preveč napak diskvalificirani.

Nič bolje ni šlo niti obema preostalima tekmovalcema (Malezijec Othman je sicer treniral, a na dirki raje ni nastopil): le Christian Bolton je v eni vožnji priletel skozi cilj (a podrl kar dva stožca), Daniel Ryfa, ki se je med stožce podal zadnji, pa tudi ni končal letov. Tako sta bila od 10 letov na dirki veljavna le dva! Toliko prekinitev letov, kot jih je bilo tokrat, ni bilo na letošnjih tekmah Red Bull Air Racea skupaj v obeh razredih (pa še kakšni sezoni prej).

"Sunki vetra so bili tako močni, da sem na trenutke ostajal povsem brez kontrole nad letalom. Ko me je nato veter dobesedno odpihnil iz idealne smeri sem bil primoran odstopiti. Bilo je res neverjetno, da smo v takšnih razmerah, pri tako nizkem letenju na meji, vsi končali živi," je po dirki povedal Peter Podlunšek.

Kako divje je bilo vreme pove tudi podatek, da bi takoj za tekmovalci razreda Challenger na stezo morali na kvalifikacije poleteti tekmovalci razreda Master, a je vodstvo tekmovanja njihov nastop zaradi preslabega vremena odpovedalo oziroma prestavilo na nedeljo.

Podlunšek je tako tekmo končal na četrtem mestu dvema točkama (za Ryfo, ki tudi ni končal nobenega leta, se je uvrstil, ker je Ryfa uspel obleteti nekaj stožcev več), kar pomeni, da je v skupnem seštevku padel na sedmo mesto, ki ne vodi več na finalno dirko v avstrijskem Spielbergu (tam bo nastopilo najboljših šest). Še pred tem se bodo tekmovalci ustavili še v začetku oktobra v Las Vegasu, vendar pa Podlunšek na tej tekmi ne bo nastopil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"