Red Bull bo spet poskrbel za zabavo

18. 2. 2015
Deli
Red Bull bo spet poskrbel za zabavo

Konec meseca, torej teden dni za 'zlatimi lisičkami', se bodo po pohorski strmini spustili tudi pležuharji. Po štirje naenkrat, na izpadanje, do finala v najbolj slovenskem četveroboju vseh časov.

Za nepoučene ‒ tekmovalci se po strmini spuščajo na sedežu, pod katerim je podstavek z eno drsno površino, v novejših časih najpogosteje kratko ali odrezano alpsko smučko. Na prednjem delu sedeža sta še ročki, za kateri se tekmovalec drži, z nogama pa lovi ravnotežja.

Prvi pležuharski štirikros v zgodovini se je zgodil pred skoraj štirimi leti na Snežnem stadionu pod Pohorjem, zmagal pa je Tomaž Magerl iz Janževe Gore pri Selnici ob Dravi. Prvi lastnik laskavega naslova kralj Red Bull pležuh 4x je tako prišel prav iz krajev, kjer se je pležuh rodil. Pri dekletih je bila takrat najboljša Mariborčanka Mateja Škofic, ki je uspeh ponovila dve leti pozneje na drugem tekmovanju te vrste. Pri možakarjih prvemu zmagovalcu enak podvig ni uspel, saj je na najvišji stopnički v drugo stal Sašo Brecelj. Pležuharskih tekmovanj je vsako zimo sicer kar nekaj, a je mariborski Red Bull Pležuh 4 Cross nekaj posebnega, saj se na njem po zaviti progi spuščajo po štirje tekmovalci hkrati. Gre za sistem tekmovanja, ki ga Slovenci dobro poznamo tudi po zaslugi brkatega smučarja Filipa Flisarja, aktualnega svetovnega prvaka v smučarskem krosu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja