Novice Promocijsko sporočilo

Red Bull Flugtag: Štorklja na Špico prinesla odrasle dojenčke ...

18. 6. 2012
Deli

... in odnesla zmago! Slovenska kreativa je v soboto, 16. junija, spet dobila krila. Red Bull Flugtag je popolnoma napolnil obale Ljubljanice okoli Špice in poskrbel za nadvse zabaven dan pod vročim junijskim soncem.

Najbolj ustvarjalni letalci pod Alpami so se v Ljubljani pomerili na drugem slovenskem Red Bull Flugtagu. Po oceni uradne varnostne službe jih je s treh bregov Ljubljanice pri Špici spodbujalo okoli 40.000 gledalcev. Ti so v konkurenci videli 35 doma narejenih letalnih naprav, ki jih je v zrak po pravilih lahko pognal le človeški pogon.

Zelena reka, ki se ravno pri Špici razcepi v dve smeri, je prevzela vlogo mehke pristajalne ploščadi, na kateri so svojo pot zaključile bolj ali manj leteče stvaritve Slovencev. Ti so v želji po čim boljši uvrstitivi svoje naprave načrtovali in izdelovali kar tri mesece, včeraj pa so z njimi najprej poskušali navdušiti žirijo tekmovanja, nato pa poleteti čim dlje s šest metrov visoke in trideset metrov dolge vzletne ploščadi.

Vsem seveda ni šlo tako, kot so si zamislili, in njihova pot se je končala tik pod vznožjem "rampe", ki se je z obrežja ob Ižanski cesti nad Ljubljanico stegovala kot letalonosilka. Spet drugi na prvi pogled niso obetali veliko, vsaj kar se dolžine poleta tiče, pa so vseeno presenetili.

Ob tem so seveda poleg tekmovalcev uživali tudi gledalci, ki so se lahko pošteno nasmejali številnim duhovitim nastopom ekip na vzletišču, zabavnim letom in pristankom, vsak malo daljši polet pa si je prislužil tudi glasen aplavz. Da so kljub veliki gneči vsi videli vse, so poskrbeli trije veliki video zidovi, vsak na svojem bregu Ljubljanice.

Flugtag svetovnega rekorda v najdaljšem poletu včeraj v Ljubljani nismo videli. Pravzaprav mu nismo prišli niti blizu, a Red Bull Flugtag je pač tekmovanje, na katerem zelo pomembno vlogo igra tudi kreativnost, tako letalne naprave kot nastopa pred vzletom.

Na to je letos brez dvoma stavila večina ekip, videli pa smo med drugim odličen avtobus iz filma Ko to tamo pjeva, katerega nastop je spremljala originalna glasba iz filma, pa bob iz Jamajke, princeso v srednjeveškem stolpu, z divjimi, polgolimi snubci ter po kreativnosti najbolje ocenjeno letalo z imenom Angry Birds.

Leteče šprice vs. Mama štorklja

Najdaljši polet dneva je uspel ekipi Leteče šprice. Vrli gasilci so že na vzletišču povedali da po njihovem "gori predaleč" in da tja morajo odleteti. Gasilsko letalo je nato pristalo pri dobrih 22 metrih, dlje pa do konca tekmovanja ni uspelo priti nikomur.

Za zmago jim je vseeno zmanjkalo nekaj kreativnih točk, saj je žirija v sestavi Tina Marinšek, Maša Jeraj, Filip Flisar, Peter Podlunšek in Andrej Fiorelli odločila, da jih je kljub krajšem letu bolj prepričala Mama štorklja z ekipo odraslih dojenčkov, katerih plenice bi lahko osušile tudi Ljubljanico.

Na tretje mesto so strogi žirantje postavili Mokro Mojco, svojega zmagovalca pa so z SMS sporočili določili tudi gledalci. Po njihovem mnenju je bila najboljša ekipa Air Dolenjska, sledili pa so jima že omenjena pojoči avtobus in bob iz jamajke.

Zmagovalci so poleg velik slave prejeli kar dve možnosti za nagrado, med katerima se bodo morali odločiti. Lahko jo bodo prepustili svojemu pilotu ali pa jo bodo užili skupaj. V prvem primeru gre za letalsko šolanje in pridobitev licence za zasebnega pilota, pri drugem pa za obisk slavnega Hangarja 7 v Salzburgu in polet z legendarnim bombnikom B-25 Mitchell.

Drugouvrščeni bodo skupinsko skočili s padalom, tretji pa bodo z njihovimi jadralskimi bratranci poleteli v tandemih. Nagrade so dobili tudi vsi od 4. do 10. mesta, in sicer toliko pločevink Red Bulla, kolikor decimetrov so poleteli.

Najdaljši polet je bil nagrajen še z eno atrakcijo, poletom z akrobatskim letalom pod taktirko Petra Podlunška, najbolj kreativni letalci pa bodo za nagrado leteli z balonom.

Zmagovalci po izboru občinstva so prejeli nagrado podjetja HP Slovenija, to pa je razveselilo tudi gledalko, izžrebano med tistimi, ki so glasovali prek SMS sporočil. HP je zgradil celo svojo letalno napravo, leteči laptop, ki so mu menda vgradili najzmoglivejši procesor podjetja AMD. Kot sponzorji dogodka žal niso smeli nastopiti v konkurenci, zato pa so svoje računalo potopili izven konkurence, a vseeno s stilom.

Prvi Red Bull Flugtag

Se je odvil na Dunaju, leta 1992, od takrat pa se jih je v 33 državah po vsem svetu zvrstilo že preko 100. Leta 2005 je prvič obiskal Slovenijo, dan letenja v Mariboru pa je praznovalo preko 60.000 ljudi.

Svetovni rekord v dolžini Red Bull Flugtag poleta trenutno držijo Nemci, znaša pa slabih 70 metrov, a z napravo, ki ni premogla kreativne vrednosti. Takšnih včeraj v Ljubljani nismo videli.