Drugi slovenski Red Bull Flugtag se bo zgodil 16. junija v Ljubljani

4. 6. 2012
Deli
Drugi slovenski Red Bull Flugtag se bo zgodil 16. junija v Ljubljani

Udeležencem Red Bullovega Flugtaga v Ljubljani zagotovo ne bo pomagala zgolj energijska pijača, potrebnega bo tudi veliko znanja in sreče oziroma dobrega vetra. Namreč, vsakdo, ki si želi zmagati, mora poleg super kreativne pojave tudi poleteti. Vzletna ploščad bo postavljena na Špici in bo segala nad Ljubljanico, kjer bodo piloti s svojimi napravami tudi pristajali. Ekipe bodo svoje mojstrovine sicer na ogled postavile ob 12h, ob 16h pa se bo v zrak pognalo prvo doma zgrajeno letalo.

Red Bull Flugtag letalna naprava mora biti v celoti zgrajena po strogih pravilih, ki veljajo po vsem svetu. Dovoljen je le človeški pogon, razpon kril pa ne sme presegati 10 metrov. Naprava je lahko težka največ 100 kilogramov in ne sme vsebovati ostrih predmetov. Tekmovalno ekipo lahko sestavlja do pet članov, od tega le en pilot. Ostali bodo poskrbeli za umetniški vtis in seveda za potrebno hitrost letala na 6 metrov visoki in 30 metrov dolgi vzletni ploščadi nad Ljubljanico. Pristajalne steze ni, zasilni pristanki pa se opravljajo v vodi. Zato mora pilot znati plavati.

Pilot mora svoja krila iz pločevinke obvezno kombinirati tudi s tistimi na letalnih napravah. Meri se namreč razdalja, ki jo preleti naprava, ne pilot sam! Zato je priporočljivo, da graditelji dobro poznajo osnove fizike in aerodinamike.

Nekateri zakone fizike tudi malo spremenijo in stavijo zgolj na umetniški vtis, kar pa ni nič narobe, ker se da zmagati tudi na 'umetniški' način, saj bo žirija pri ocenjevanju upoštevala celoten nastop in izgled naprave same. Seveda pa je za nov svetovni rekord v najdaljšem Flugtag poletu potrebno imeti tudi dobro oblikovana krila.

Prvi Red Bull Flugtag se je odvil na Dunaju, leta 1992, od takrat pa se jih je v 33 državah po vsem svetu zvrstilo že preko 100. Leta 2005 je prvič obiskal Slovenijo, dan letenja v Mariboru pa si je ogledalo preko 60.000 ljudi. Svetovni rekord v dolžini Red Bull Flugtag poleta je bil dolgo časa s 63,09 metri v domeni ekipe iz ameriškega Minneapolisa, ki pa so ga prejšnji vikend presegli v Mainzu. Pred 150.000 gledalci je bila dosežena nova rekordna znamka - 69,79 metra.

Kako so poleteli, si lahko ogledate v priloženem videu!

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja