Red Bull Goni Pony: Trikrat Luka, tretjič Laura in še 1316 pogumnih ter vedrih

Na petem dododku Red Bull Goni Pony, vzponu s kolesi pony iz Kranjske Gore na Vršič, vsaj glede tega, da so spet padali rekordi, ni bilo nič novega. Zabeležen je bil torej rekord v udeležbi in rekordno hitri vzponi na Vršič z 20-palčnimi zložljivimi kolesi brez prestav.

6. 6. 2019 | Promocijsko sporočilo

S štarta se je natanko ob 15. uri proti 800 m višje ležečemu prelazu pognalo rekordnih 1320 kolesark in kolesarjev iz osmih držav. 13,5 kilometrov in 24 serpentin tlakovanih pozneje so padali tudi rekordi na štoparicah.

Prvi je vrh dosegel novinec Red Bull Goni Ponyja, 27-letni Žirovec Luka Tavčar. Gorski kolesar, ki nastopa v krosu, maratonu in vzponu, je postavil kar neverjeten nov rekord: 40 minut in 54 sekund! To je kar za tri minute in 36 sekund hitreje od uradnega rekorda Primoža Juraka izpred dveh let ter dve minuti in 33 sekund hitreje od lani najboljšega izmerjenega dosežka Luka Ljubiča, ki pa ni obveljal za uradni rekord.

Bil je dan za Luke!

Minuto in dve sekundi za Tavčarjem je namreč na drugem mestu ciljno črto prečkal gorski tekač in nekdaj aktivnejši kolesar Luka Kovačič, ki je del vzpona vodil. Tri minute in 23 sekund pa je na tretjem mestu zaostal lani najhitrejši izmerjeni, atlet Luka Ljubič.

Do zmagovalke med ženskami ni bilo treba predolgo čakati. Laura Šimenc je bila najhitrejša že tretje leto zapored in je za skoraj okroglo sekundo popravila svoj rekord izpred dveh let. Za amatersko cestno kolesarko je drugo mesto zasedla gorska tekačica Barbara Trunkelj, ki se je v tem izzivu poskusila prvič, tretja je bila stara znanka Tamara Grm.

Retro slog

Če je bilo že pri lanskih 1060 udeležencih atraktivnih in zabavnih kostumov toliko, da nisi vedel, kam gledati, jih je bilo letos še toliko več. Komisija je za udeleženko z najboljšim retro slogom izbrala »blondinko s Harvarda« Simono Zupanc, med moškimi pa »mariborskega Dončiča« Aleksandra Zmaherja.

Naziv najboljše skupine so so prislužili »dlakavi aerobičarji z Reke« oziroma Reyholm Team, ki so v četrtek v 15 urah in pol (na ponyjih, na čem pa?!) prikolesarili z Reke do Kranjske Gore!

Najhitrejši so povedali...

»Bilo je najteže doslej, a je šlo,« pravi pony kraljica Vršiča Laura, ki je nastopila na novem dirkalniku z drugačnim prenosom in med dirko ugotovila, da je pretežak. »Uživala sem, sicer sem težko prekolesarila strme dele in trikrat tudi hodila. A ker lanski čas ne šteje, je vendarle rekord. Za drugo leto pa vem, kaj moram še izboljšati.«

»Gotovo je bilo malo težje kot s prestavami, a se po drugi strani vmes malo spočiješ,« je povedal Luka Tavčar, ki je v dveh udeležbah na tradicionalnem Jurišu na Vršič dvakrat stal na drugi stopnički. »A je za vse enako. Prvič sem prišel, že vsa leta sem spremljal dogodek, a sem imel vedno kaj drugega. Letos me je pa še dekle nagovorilo, pa še kolo sem imel na voljo. Vesel sem, da sem končno tu, za piko na i pa še zmagovalec. Vesel sem, a tu so v ospredju druge stvari.«

»Zanimiv dvoboj je bil,« pa je v cilju razlagal Luka Kovačič. »Prvi dve tretjini sem bil suvereno v vodstvu, nato pa je kot strela mimo pridrvel tadrugi Luka in nisem mu mogel slediti niti dva metra. Danes je imel več dinamita v nogah. Kapo dol, oba sva imela odličen čas, on je imel še metek več. Dobra borba je bila. Vedno raje izgubim v dobri borbi kot da zmagam za pet minut.«

In so šli, ne predivje v dolino, na podelitev, slavje in zabavo z Vladom Kreslinom z Malimi bogovi ter z JAMirko Sessions. S šestim Red Bull Goni Pony v mislih.

Vrstni redi

Moški

Luka Tavčar 40:54

Luka Kovačič +1:02

Luka Ljubič +3:23

Grega Krajnc +3:57

Primož Jurak +4:14

Ženske

Laura Šimenc 51:11

Barbara Trunkelj 53:50 +2:39

Tamara Grm 57:48 +6:37

Katarina Avguštin 1;00:04 +8:53

Ana Podpečan 1;08:19 +17:08

Vrstni redi in vse o dogodku na www.redbull.si/gonipony

#RedBullGoniPony

FOTO: Jure Makovec, Siniša Kanižaj in Samo Vidic