Redka avtomobilska najdba na dražbi

Prihodnji konec tedna bo dražbena hiša Silverstone Auctions na dražbo dala redko in zelo zaželeno avtomobilsko najdbo: Mathis PY 7CV letnika 1931, ki je zadnjih 72 let preživel skrit v nekem dvorcu na severu Francije.

Redka avtomobilska najdba na dražbi (foto: Newspress) Newspress
23. 7. 2016

Njegovi bivši lastniki so ga tja skrili pred prodirajočo nemško vojsko in ga nikoli niso pripeljali iz skrivališča. V njem ga je šele leta 2014 našel sedanji lastnik, ki ga je pred kratkim končno pripeljal na plano in ga ponuja na dražbi.

Avtomobil je danes, več kot osem desetletij po svojem nastanku, ekstremno redek in avtentičen predstavnik avtomobilske znamke, ki jo je leta 1910 ustanovil Émile Mathis. Zanj je med drugimi delal tudi mladi Ettore Bugatti, ki je pri njem razvil dva modela znamke Hermes, preden sta se njuni poslovni poti razšli. Mathisova tovarna v Strasbourgu je kmalu postala četrta največja avtomobilska tovarna v Franciji, ki je leta 1927 izdelala več kot 20.000 avtomobilov in do zaprtja leta 1950 uspešno tekmovala predvsem s Citroënom.

Dotični Mathis PY 7CV je v vsem svojem 85-letnem življenju prevozil le nekaj več kot 40.000 kilometrov, njegova zeleno-črna karoserija s črno platneno streho in črno platneno notranjostjo, pa je presenetljivo ohranjena in ne kaže posebnih konstrukcijskih poškodb razen tistih, ki so posledica desetletne uporabe in dolgoletne pozabe v skednju.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri