Rekordni Citigo

14. 8. 2013
Deli
Rekordni Citigo

Mojster varčne vožnje Gerhard Plattner je z s Škodo Citigo CNG prevozil 2.619 km po Evropi. Povprečna poraba? Le 2,39 kg zemeljskega plina na 100 km.

Na poti od italijanske Vicenze do švedskega Stockholma je bila povprečna poraba tako za več kot 0,5 kg manjša od podatka proizvajalca (2,9 kg po direktivi EU).

Absolutno rekordno vrednost je Škoda Citigo CNG dosegla na predzadnji etapi petdnevnega potovanja skozi devet evropskih držav: Plattner je na tem 515 km dolgem odseku povprečno porabo uspel zmanjšati na samo 2,04 kg na 100 km.

Plattnerja je razveselilo dejstvo, da je bila mreža postaj za polnjenje zemeljskega plina zdaj že bolj gosta kot v času priprav na vožnjo rekordov. "Pri postankih za polnjenje goriva sem prihranil kar nekaj kilometrov vožnje, tako da sem na koncu namesto načrto-va¬nih 2.714 km prevozil okrog 100 km manj. S proračunom v višini 100 evrov bi si tako lahko privoščil še nekaj sto kilometrov več, je povedal Plattner glede izkušenj z oskrbo z gorivom. "Najti gorivo CNG ni več nobena težava in mreža polnilnih postaj je v Evropi čedalje gostejša ."

Na srečo mu ni bilo treba skozi Slovenijo, ker sta le dve polnilni postaji za CNG. Plattner je namreč za potovanje od Vicenze do Stockholma potreboval pet dni, skupno pa je prevozil devet držav, od Italije, preko Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Poljske, Nemčije in Danske do Švedske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja