Renault Gordini – sinonim za stil in užitek v vožnji

7. 10. 2011
Deli

Ker živimo v času, ko je nostalgija skoraj neverjetno uspešno orodje v rokah tržnikov, smo bili pred dvema letoma priče oživitvi tega legendarnega imena. Renault je leta 2009 uradno vnovič lansiral to blagovno znamko in prvi model – twingo gordini. Slavnim renaultom caravelle, 5 alpine turbo, 17 in že prej omenjenim se je kmalu pridružil še clio. Danes gordini ni več (samo) tisto, kar je nekoč bil, danes je to industrija in umetnost obvladovanja blagovne znamke.

Amédée Gordini velja v svetu motošporta za eno izmen najbolj priznanih imen, saj je v svoji 20-letni karieri sodeloval pri razvoju skoraj 200.000 avtomobilov, med drugim pa je Renaultu pomagal osvojiti tudi nekatere najpomembnejše naslove iz sveta motoršporta.

Zgodovina

Amédée Gordini, rojen 1899 in le leto po tem, ko je Renault predstavil svoje prvo vozila, je že v svoji rani mladosti pokazal izjemen občutek za avtomobile. Svojo uspešno pot v svetu avtomobilizma je začel kot mehanik in že kmalu so njegovi dirkalniki, odeti v modro-belo barvno kombinacijo, posegli po najvišjih mestih.

Renault Gordini

S tem je vsekakor pustil izjemen pečat in zaznamoval 60-ta in 70-ta leta prejšnjega stoletja.

Dirkalniki R8 gordini so ponujali odlične vozne lastnosti za razumno ceno, njihovo popularnost pa so vsekakor povečali tudi nastopi v številnih legendarnih filmih tistega časa, vključujoč zvezde kot so Romy Schenider, Alain Delon in Lino Ventura.

Ime Gordini je tako kmalu postalo sinonim za dinamično vožnjo in je za več kot desetletje zaznamovalo generacije. Trend je bil rojen. Gordini je postal simbol uspeha in poosebljenje tedanjega načina mišljenja. Za čas njegovega delovanja so njegovi dirkalniki dosegli številne uspehe tako na področju reli tekmovanj kot tudi na ostalih avtomobilskih tekmovanjih.

Leta 1979 je Alpine renault z zmago na dirki 24 ur Le Mansa le še dodatno utrdil sloves uspešnega podjetja. Kasneje je to vlogo prevzel Renaultov oddelek Renault Sport in z osvojitvijo več naslovov svetovnega prvaka v prvenstvu v formuli 1 ponudil inovativna in tehnološko napredna vozila.

Obujena legenda

V sedanjem času Renault Sport ponovno obuja omenjeno ime in se uspehom Amédéeja Gordinija poklanja s prav posebno serijo vozil odeto v nekoč že priljubljeno kombinacijo modre in bele barve.

Tako Gordini zopet postaja prepoznavni znak kolekcije elegantnih, športnih vozil, namenjenih tistim, ki želijo uresničiti sanje o stilu, užitku in vozilih z odličnimi voznimi lastnostmi.

Renault Gordini

  • Za več informacij obiščite spletno stran Renaulta.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja