Renault in Fiat bosta sodelovala

24. 7. 2014
Deli

Renault in Fiat sta objavila, da sta podpisala sporazum o sodelovanju na področju lahkih gospodarskih avtomobilov. Tako bo od prvega trimesečja leta 2016 Renault dobavljal avtomobile s Fiatovim zaščitnim znakom.

Tako bo Fiat v nekaj več kot letu dni našel naslednika za svoj model Scudo, ki so ga doslej dobivali iz kooperacije z drugim francoskim izdelovalcem, PSA. Fiat je že opustil dobavo svojih drugih dveh modelov na osnovi sodelovanja v okviru Sevel Nord, Fiata Ulysseja in Lancie Phedre.

Naslednik Scuda bo tako nastal na osnovi Renaultovega Trafica, ki ga pri tem francoskem podjetju pravkar pričenjajo izdelovati v novi generaciji. Sestrski model Traficu bo tudi Oplov Vivaro, kasneje pa tudi Nissanov Primastar.

Renault je izdelavo Trafica, Nissanovega Primastara ter Oplovih in Vauxhallovih Vivarov s povišano streho premestil iz Nissanove tovarne v Barceloni v lastno tovarno v severnofrancoskem mestu Sandouville (ki letos proslavlja petdesetletnico). Tam bo verjetno dovolj prostora tudi za dodatne zmogljivosti še četrtega sestrskega modela, naslednika fiuata Scuda.

V Nissanovi tovarni v Barceloni bodo celotne sproščene zmogljivosti lahko namenili novemu Nissanu Pulsarju.

PSA bo v tovarni v Valenciennu na severu Francije, kjer ob Scudu še izdelujejo Citroenovega Jumpyja in Peugeotovega Experta, že v kratkem začel izdelovati tehnično podoben model tudi za Toyoto. (TP)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"