Renault že letos izdatno računa na električne avtomobile

25. 8. 2023 | STA
Deli
Renault že letos izdatno računa na električne avtomobile (foto: Renault)
Renault

Je njihov optimizem upravičen?

Pri francoskem proizvajalcu avtomobilov Renault računajo, da se bo letos kljub ohladitvi gospodarskih razmer okrepila prodaja električnih vozil. Zaradi izboljšanja dobave računalniških čipov izvršni direktor Renaultove znamke Fabrice Cambolive pričakuje, da se bodo električna vozila pocenila.

"Od začetka leta opažamo vse večje povpraševanje po električnih avtomobilih," je v pogovoru za revijo Autogazette, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, dejal Cambolive.

Renault R5 študija

Renault R5 študija

Renault

Pri Renaultu, ki je s tovarno Revoz prisoten tudi v Sloveniji, zato ocenjujejo, da se bo prodaja električnih vozil letos še naprej krepila. Poleg tega se umirjajo težave v dobavnih verigah računalniških čipov, zaradi česar Cambolive pričakuje, da se bodo znižale cene električnih vozil, tako za potrošnike kot za proizvajalce.

Renault je trenutno v fazi preoblikovanja in delitve na več neodvisnih delov. Oddelek za električne avtomobile in programsko opremo Ampere naj bi se odcepil v drugi polovici leta in nato vstopil na borzo.

"Z našim oddelkom Ampere bomo lahko dodatno zmanjšali ne le stroške električnega avtomobila, temveč tudi fiksne stroške našega podjetja," je pojasnil Cambolive.

Cambolive pričakuje, da bo Renault zaradi nižjih stroškov postal bolj konkurenčen na trgu električnih vozil in bo prihranke prenesel na stranke. Pri Renaultu si trenutno prizadevajo, da bi ponujali električne avtomobile od 25.000 evrov dalje. Tudi nova električna izdaja modela renault 5 naj bi se prodajala za manj kot 30.000 evrov, še pogovor povzema dpa.

Preberite še: Prihaja zadnji počitniški konec tedna. Se nam obeta prometni kolaps?

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol