Renault ZOE - Priljubljen in edinstven

Po napovedih tržnih strokovnjakov bo prodaja električnih avtomobilov v evropskih državah in na slovenskem trgu tudi v letu 2021 občutno naraščala. To seveda ni nobeno presenečenje, saj je ponudba električnih avtomobilov vsako leto večja. Že nekaj let je najuspešnejši Renault Zoe, ki je po prenovi dobil nov zagon.

Renault ZOE - Priljubljen in edinstven (foto: Uroš Modlic) Uroš Modlic
22. 2. 2021 | Promocijsko sporočilo

Z več kot 100.000 prodanimi primerki v lanskem letu se je Zoe utrdil na prestolu najbolje prodajanega električnega osebnega avtomobila v Evropi. To število je skoraj še enkrat večje, kot je znašala prodaja v istem obdobju leta 2019. Zoe je tako vodilni električni osebni avtomobil v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in tudi v Sloveniji. Lani ga je vzljubilo 355 slovenskih kupcev – v njegovem razredu so mu odrezali za debelo petino tržne pogače.

Osvežen videz in tehnične izboljšave

S prenovo so Renaultovemu električnemu prvencu kozmetično osvežili zunanjost, kar je vidno predvsem na sprednjem delu. Tam so odslej serijsko nameščeni žarometi s svetilnimi diodami, nekoliko pa je spremenjena tudi maska hladilnika. Vsekakor so spremembe poskrbele za povsem svež mladosten videz. Svoje delo so odlično opravili tudi notranji arhitekti. To se vidi v novem 6,5- ali 9,3-palčnem komunikacijskem zaslonu, občutljivem za dotik, novi zanimivo oblikovani ročici menjalnika ter tudi v opazno boljših materialih, ki so delno reciklirani.

Poleg estetske osvežitve so pomembne tudi novosti, ki jih Zoe skriva pod karoserijo Na voljo sta dva različna elektromotorja z močjo 80 in 100 kilovatov. Oba s takoj razpoložljivim navorom zagotavljata dinamične vozne lastnosti in zanimivo vozniško izkušnjo. Električna energija je shranjena v zmogljivejši bateriji s 50 kilovatnimi urami, kar omogoča doseg do 395 kilomet­rov z enim polnjenjem (merilni postopek WLTP). Najbolj priljubljeni električni avtomobil v Evropi in Sloveniji pa ni samo prvak na prodajnih lestvicah, ampak je edinstven tudi zaradi različnih možnosti polnjenja baterije.

Polnjenje v mestu, ob avtocesti ali doma

V mestnih jedrih, na parkiriščih in v garaž­nih hišah nakupovalnih središč je običaj- no obilo možnosti za oskrbo z energijo. S priključitvijo na javno polnilnico z močjo 11 kilovatov Zoe v dveh urah pridobi dovolj električne energije za doseg 125 kilomet­rov. Polnjenje tako lahko združimo z nakupovalnim pohajkovanjem po trgovinah ali pa z obiskom priljubljene restavracije, damski del pa se medtem lahko lepotiči v frizerskem ali kozmetičnem salonu.

Tako polnilni čas hitro mine. Še hitreje mine, če je Zoe priključen na hitro polnilnico z močjo 22 kilovatov, saj enako količino elektrike pridobi v eni uri, kar je ravno prav za kavo, rogljiček in brskanje med spletnimi novicami na pametnem telefonu. S pametnim polnilnikom Caméléon se moč polnjenja prilagodi glede na razpoložljivo zmogljivost vseh javnih polnilnih postaj in nastavi na optimalen čas. Mimogrede, na velikem zaslonu se prikazujejo vse razpoložljive polnilnice v bližini z njihovo močjo vred.

Zaradi velike moči novega polnilnika z enosmernim tokom (DC) je napajanje z elektriko lahko del običajnega ritma potovanja. Na daljših počitniških in službenih poteh si običajno privoščimo krajše odmore za počitek, pijačo ali prigrizek. Na polnilnicah ob avtocestah z močjo 50 kilovatov Zoe lahko pridobiva električno energijo s hitrim polnjenjem in v samo pol ure je pridobi dovolj za 150 kilometrov poti. Dovolj, da brezskrbno dosežemo naslednji cilj.

Zoeju lahko zagotovimo energijo tudi na domači stenski polnilnici z močjo 7,4 kilovata. Ker polnjenje v tem primeru traja od sedem in pol do devet ur, je to primerno za čas, ko avtomobil ni v uporabi (seveda v nočnem času), predvsem pa, ko je čas za spanje in velja nižja obračunska tarifa za elektriko.

Polnjenje še ni nikoli bilo tako vsestransko in enostavno – in tudi to je ključna točka Zoejevega uspeha.

Ekološki materiali

Prevleke sedežev in nekateri drugi deli notranjosti so izdelani iz inovativnih recikliranih materialov: varnostnih pasov, plastenk in tekstilnih ostankov.

Vozijo ga vsi vaščani

Odročna vas Appy v departmaju Ariege na jugozahodu Francije je nekaj posebnega. Renault je v želji po dokazu, da električna mobilnost ni doma samo v mestih, vsakemu gospodinjstvu v vasici dal v uporabo Zoeja za obdobje treh let, hkrati pa priskrbel tudi potrebno opremo za domače polnjenje in javno polnilnico. Projekt se je uradno začel lanskega 21. julija ob navzočnosti tamkajšnjega župana ter predstavnikov regionalnih ustanov in Renaulta, ki so soudeleženi v projektu.

Renault, ki vaščane podpira pri prehodu na povsem električno mobilnost, si je s tem izvirnim projektom zadal resničen izziv premikanja meja in spreminjanja zakoreninjenih predstav v zvezi z električno mobilnostjo. Prebivalci Appyja pa so nepričakovano ambasadorji in dokazujejo, da je prehod na električna vozila enostaven in z ničimer ne ovira vsakdanjega življenja.