Renaultov večji terenec Koleos je pripeljal v Slovenijo

6. 6. 2017
Deli

Renault je v prvih junijskih dneh v Evropi začel prodajati novi Koleos, sicer prvič predstavljen že lani aprila za azijske trge. Slovensko premiero je slavil letos konec marca v Ljubljani.

Novost je od srednjega terenca, Kadjarja, daljša za 22 cm, za 5 cm ima daljšo tudi medosno razdaljo. Pravzaprav gre za podobne razlike kot jih imata tudi tehnološko gledano bratranca iz Nissanove izdelave – Qashqai in X-Trail. Za Koleos drugega rodu pri Renaultu trdijo, da je povsem drugačen kot je bil prvi, ki so ga opustili že pred dobrima dvema letoma.

Oblikovno se povsem sklada z zasnovo številnih drugih Renaultov, katerih obliko je prispeval prvi dizajner Laurens van der Aker.

Motorna oprema je dokaj enostavna, pod pokrovom bodo kupci našli ali 1,6-litrski ali pa dvolitrski turbodizelski motor. Prvi z zmogljivostjo 130 'konjev' bo na voljo zgolj s prednjim pogonom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Pri dvolitrskem motorju pa bosta na voljo tudi menjalnik X-Tronic (neskončnostopenjski samodejni) ter tudi štirikolesni pogon (prilagodljiv).

Dokaj enostavna je tudi ponudba opremskih stopenj, osnovna Zen po besedah Renaultovih predstavnikov že vsebuje vse potrebno za običajno udobno vožnjo, bolje opremljeni pa sta različici Intens in Initiale Paris. Koleos je eden od šestih Renaultovih modelov, pri katerih je mogoče naročiti te vrste zelo bogato opremo.

Koleosove najpomembnejše značilnosti so tehnologija štirikolesnega pogona, primerne terenske zmogljivosti, prefinjena notranja oprema, ki ponuja udobje višjega razreda, dobro prostornost potniške kabine, predvsem zaradi dolge medosne razdalje (2,71 m, ob skupni dolžini 4,67 m) ter povezljivo medijsko tablično napravo R-Link 2.

Osnovna različica Koleos Energy dci 130 Zen stane 26.900 evrov, pri istem pogonskem stroju je doplačilo za opremo Intens 2.500 evrov. Koleos Energy dci 175 Intens je na voljo zgolj z menjalnikom X-Tronic za 32.700 evrov, dci 175 Intens s štirikolesnim pogonom stane 33.500 evrov, tisti s štirikoolesnim pogonom in X-Tronicom pa 35.000 evrov. Pri tem motorju (dci 175 4WD CVT) je na voljo tudi oprema Initiale Paris - za 38.900 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"