Renaultova študija ob Le Corbusierjevem jubileju

26. 10. 2015
Deli

Avgusta je minilo 50 let od smrti enega najbolj vplivnih arhitektov dvajsetega stoletja Le Corbusierja, kar je Renault zaznamoval s študijo Coupé C.

Renaultovi oblikovalci so študijo, ki je nastala v okviru futurističnih projektov, ki niso povezani z bodočimi prenovami modelnih linij, oblikovali v skladu z arhitektovimi modernističnimi načeli in teorijami. Njen razvoj so začeli pred dvema letoma, ko so se odločili raziskati tematiko "francoskih objetov kulture".

Raziskave in navdih so jih popeljali v zlata leta avtomobila v tridesetih letih preteklega stoletja, ki so v marsičem vplivala tudi na poznejši razvoj tako avtomobilizma kot tudi življenjskega sloga. Tedaj je bila zasnovana tudi sodobna arhitektura, ki jo je v Franciji denimo simbolizirala modernistična počitniška hiša Villa Savoye, ki jo je Le Corbusier zgradil v podeželski okolici Pariza. Oblikovalce so zato pri zasnovi študije Coupé C vodile predvsem za vilo značilne preproste linije z vizualno in estetsko ugodno strukturo, ki izražajo geometrijsko eleganco in mojstrsko usmerjanje svetlobe.

Renault bo študijo predstavil kot eksponat na razstavi "Avtomobili za življenje: avtomobil in modernizem v 20. in 21. stoletju" (Des voitures à habiter: automobile et modernisme XXe-XXIe siècles) v Villi Savoye, s katero je Francosko središče za narodne spomenike (Centre des Monuments Nationaux) obeležilo petdeset let smrti znamenitega arhitekta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja