Renaultova vojna napoved CO2

17. 3. 2009
Deli
Renaultova vojna napoved CO2

Renault, ki se po povprečju izpustov CO2 uvršča med tri najbolj ekološke evropske proizvajalce, je obelodanil pomemben načrt za čistejšo prihodnost.

Francozi nameravajo postati vodilni na področju prodaje električnih vozil vseh vrst za množično uporabo in v tem scenariju zveza Renault-Nissan napoveduje obsežno paleto električnih pogonskih sklopov moči od 50 do 100 kilovatov.

Pri električnih motorjih se nameravajo opreti na tehnologijo litij-ionskih baterij, ki jih Nissan in NEC razvijata v ustanovljenem podjetju Automotive Electric Supply Corp (AESC).

Poleg elektrifikacije bodo v prihodnosti še naprej izboljševali klasične motorje z notranjim izgorevanjem, ki jim bodo dodajali turbopuhala in nove menjalnike, tudi takšnega z dvema sklopkama, ki ga konkurenca pozna že nekaj časa.

Pri Renaultu so prepričani, da bodo takšni motorji, imenovani TCe, leta 2015 zavzemali že okoli 85-odstotni delež vseh bencinskih motorjev.

Novi motorji bodo še manjši, kot jih poznamo danes, saj bodo pokrivali gibno prostornino od 0, 9 do 1, 2 litra, razvijali pa bodo moč od 65 do 85 kilovatov in se pohvalili z izpustom CO2, ki bo manjši od 100 gramov na kilometer.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol