Reportaža: R-M Best Painter Contest 2013

23. 12. 2013
Deli

Tradicionalno tekmovanje najboljših avtoličarjev na svetu je spet postreglo z vrhunsko slovensko uvrstitvijo.

R-M kot blagovna znamka giganta BASF, ki na področju sistemov za barvanje avtomobilov obvladuje velik del avtomobilskega trga, je letos že 11. zapored priredila mednarodno tekmovanje najboljših avtoličarjev. Osemnajst tekmovalcev s treh različnih kontinentov se je po tem, ko so uspešno prestali naloge na domačih izborih, zbralo v kraju Cleirmont v Franciji, kjer je trenutno najnaprednejši center za usposabljanje avtoličarjev. Naš tekmovalec, 28-letni Elvis Hušić, je kot predstavnik Avto Celja pometel s konkurenco na državni ravni in se nato pod mentorstvom Janeza Potočnika (sicer direktorja podjetja Carsystem, ki za slovenski trg zastopa avtolake R-M) dobro pripravil na skupek nalog, ki so ga čakale v Franciji. Fante (na preteklih tekmovanjih smo lahko videvali tudi dekleta) je v treh tekmovalnih dneh čakalo pet različnih testov znanja in spretnosti. Medtem ko je večji del točk prineslo rokodelsko znanje, pri katerem so morali mojstri prelakirati pokrov motorja in popraviti poškodbo na odbijaču, ni bilo za zanemariti preostalih treh nalog, v katerih so morali pokazati svoje znanje pri iskanju napak na nanesenem laku, izbiri pravega odtenka barve glede na dani karoserijski kos in organizaciji ter ureditvi delovnega prostora.

Norvežan Ole Kristian Fureid, ki je konkurenco prestrašil že s tem, da je pri prvi nalogi osvojil največje možno število točk, je nato celotno tekmovanje ohranjal prednost pred zasledovalci in na koncu zasluženo dvignil pokal za prvo mesto. Vseeno stavimo, da tiste tri dni ni imel lahkega spanca, saj mu je naš Elvis vseskozi dihal za ovratnik in na koncu mu je zmanjkala le ena odstotna točka za zmago. V sproščenem vzdušju po tekmovanju smo si bili enotni, da smo jim to bitko prepustili, da bi naši nogometaši v zameno dan kasneje premagali Norvežane na zelenici (kar se je res zgodilo). Tretje mesto je osvojil Belgijec Steve Poiret, s četrtim mestom pa so nekoliko razočarali Japonci. Ti namreč vse leto posvečajo pripravam kandidata na tekmovanje in ga, v šali rečeno, na tekmovanje pripeljejo kot Stiga iz oddaje Top Gear.

Glede na to, da smo bili Slovenci do zdaj vedno tik pod vrhom, smo prepričani, da je najvišja stopnička na prihodnjem tekmovanju že zdaj rezervirana za našega predstavnika. Elvisu in ekipi Carsystema pa še enkrat čestitke.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"