Rimac dobil zaušnico, Švedi postregli z novim kompletom rekordov

3. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Običajni avtomobili v tem času ne bi dosegli niti delčka te hitrosti …

Podajanje hitrostnih rekordov ni v avtomobilskem svetu prav nič novega. Med proizvajalci superšportnikov gre za statusni simbol, namišljeno krono, ki predstavlja dober prodajni argument, ko želiš svojo stranko ločiti od težko prisluženih milijonov. Ko se je maja lani v bitko vmešal Rimac in rekord od 0 do 400 in spet nazaj do 0 kilometrov na uro prevzel od Koenigsegga, Švedi niso dolgo počivali.

Že konec lanskega leta so rekord prevzeli nazaj z Regero, zdaj pa so svoj lastni rekord poteptali še z novim Jeskom. V rokah testnega voznika Markusa Lundha je 1.600 ‘konjski’ (1193 kilovatov moči) Jesko Absolut postavil čas le 27,83 sekunde. Od stoječega štarta vse do 400 kilometrov na uro in zaviranje do popolne ustavitve, v manj kot pol minute. To je verjetno manj časa, kot ste do teh besed porabili za ta članek.

Koenigsegg

V procesu so podrli še tri druge rekorde: od 0 do 400 kilometrov na uro v 18,82 sekunde, od 0 do 250 milj na uro v 19,2 sekunde ter 0-250-0 milj na uro v 28,27 sekunde. Zaradi boljših temperatur in ugodnega vetra so to počeli ob petih zjutraj. Dobra rešitev, da se izogneš jutranji kavi. Christian von Koenigsegg pa pravi, da zdaj že pripravljajo poskus novega rekorda največje hitrosti. Z Jeskom bodo poskušali preseči 500 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak