Rimac vlaga nove stotine milijonov evrov. Koliko bo vrednost podjetja?

1. 6. 2022
Deli

Kljub vsemu pa v podjetju situacija ni povsem rožnata.

Hrvaška avtomobilska družba Rimac Group je v zadnjem investicijskem krogu zbrala 500 milijonov evrov, s čimer je tržna vrednost družbe presegla dve milijardi evrov. Med novimi vlagatelji sta družbi SoftBank in Goldman Sachs, v tem krogu investicij pa sta sodelovala tudi dosedanja vlagatelja Porsche in InvestiIndustrial, so sporočili iz družbe.

Družba Rimac Group je v novem investicijskem krogu zbrala 3,78 milijarde kun (500 milijonov evrov) novih sredstev. Vsi vlagatelji imajo delež v Rimac Group, večinski lastnik pa je še vedno ustanovitelj in izvršni direktor družbe Mate Rimac.

Preberite še: Spoznajte Slovenca, ki stoji v ozadju združitve Rimca in Bugattija

Rimac Group je danes holdinška družba, ki jo sestavljata podjetji Bugatti Rimac in Rimac Technology. 55-odstotni lastnik Bugatti Rimca je Rimac Group, preostali delež pa ima v lasti Porsche. Rimac Technology je v stoodstotni lasti skupine Rimac Group.

"Skupno gre za več sredstev, kot smo jih zbrali kadarkoli prej, kar pomeni, da gre za res veliko stvar. Pri tem je treba povedati, da je Porsche doslej že štirikrat vložil v naše podjetje, kar govori o zaupanju in poglobitvi sodelovanja," je nove naložbe komentiral Rimac na spletni tiskovni konferenci.

Poudaril je, da so skupna sredstva zasebnih vlagateljev stokrat višja od skupnih investicij, ki so jih prejeli iz skladov Evropske unije in od države.

Nove naložbe bodo po njegovih besedah uporabili predvsem za nadaljnji razvoj podjetja Rimac Technology na področju proizvodnje velikih serij za globalne avtomobilske proizvajalce ter za povečanje proizvodnih zmogljivosti in dodatno zaposlovanje.

Rimac Group skupno zaposluje prek 1.500 ljudi. Število zaposlenih se vsako leto podvoji. Samo letos so jih zaposlili že 300, cilj v tem letu pa je 700.

Preberite še: Previdno na Hrvaškem, promet bodo sedaj nadzorovali drugače; milijone namenila tudi Evropa!

Družba ima za naslednji dve leti velike načrte tudi glede odpiranja novih pisarn, v naslednjih 12 mesecih pa bi kljub zamudam morali končati gradnjo kampusa v Sveti Nedelji. Najprej bo zgrajen proizvodni del, v naslednjih 12 mesecih pa še upravna zgradba. Ko bo kampus končan, bo to največja industrijska zgradba na Hrvaškem, obsegala pa bo 100.000 kvadratnih metrov površin.

Z zamudami se v družbi srečujejo tudi pri proizvodnji avtomobila nevera. Po Rimčevih besedah so bili opravljeni vsi testi; gre za najhitrejši električni avtomobil na svetu, serijsko proizvodnjo pa so že začeli, tako da bodo prve avtomobile posredovali kupcem čez nekaj tednov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"