Porsche je postal solastnik Rimca

21. 6. 2018
Deli

Ena od najbolj zanimivih avtomobilskih novic včerajšnjega dne je bila, da sta se povezala avtomobilski velikan Porsche ter hrvaško tehnološko podjetje in butični proizvajalec električnih avtomobilov Rimac Automobili.

Porsche je namreč prevzel manjšinski desetodstotni delež v lastniški strukturi Rimca, s čimer si bo zagotovil predvsem njegovo tehnološko sodelovanje pri razvoju električnih športnih avtomobilov. Sodelovanje bi lahko obrodilo zanimive sadove, saj sta oba proizvajalca že krepko vpletena v razvoj hibridnih in električnih avtomobilov. Porsche v svojem programu že ima hibridne različice Panamere, konec leta bo na ceste zapeljal hibridni Cayenne, tik pred predstavitvijo pa je tudi njihov prvi pravi električni avtomobil, ki bo predvidoma nosil ime Taycan.

Mate Rimac je po drugi strani svoje projekte električnih avtomobilov zastavil izrazito športno, kar dokazujeta maloserijski superšportnik Rimac Concept One in njegov naslednik Concept Two oziroma C Two, ki smo ga lahko spomladi videli v Ženevi. Na ceste prenaša elektromotorno moč okrog 2.000 'konjev', pospeši do 412 kilometrov na uro in s polnimi baterijami prevozi do 650 kilometrov. A za Porsche je pomembno predvsem to, da je Rimac močno vpleten tudi v razvoj visoko zmogljivih električnih pogonskih sistemov in baterij.

To je poudaril tudi namestnik predsednika Porschejevega izvršnega odbora Lutz Meschke: »Z razvojem povsem električnih superšportnih avtomobilov, kakršna sta Concept One in C Two, ter ključnih avtomobilskih sklopov je Rimac impresivno dokazal svojo kredibilnost na področju električne mobilnosti. Menimo, da so Rimčeve zamisli in pristopi izjemno obetavni, zato upamo, da bomo s podjetjem vstopili v tesno sodelovanje v obliki razvojnega partnerstva.«