Riversimple - avtomobil na vodikov pogon

17. 6. 2009
Deli

V Londonu so v torek predstavili avtomobil na vodikov pogon. Riversimple lahko doseže 80 km/h in prevozi do 322 kilometrov z enim polnjenjem.

Dizajn avtomobila bo odprtokoden, da bi ga lahko izdelovali in izboljševali v lokalnih tovarnah, da bi ga prilagodili lokalnim trgom in pri tem uporabljali lokalne dele in material.

Pri Riversimplu pravijo, da je osnovna ideja v tem, da se postavijo nasproti ekonomiji obsega, ki ustvarja ogromne tovarne z velikim številom delavcev.

Avtomobil bodo sprva dajali v najem za okoli 240 evrov na mesec, ta cena pa bo vključevala gorivo in popravila. Družba upa, da se bo proizvodnja začela leta 2013, že naslednje leto pa naj bi v enem od angleških mest predstavila deset prototipov.

Zanimivost Riversimpla je v njegovi izdelavi. Za razliko od sedanjih dizajnov, katerih gorivne celice presegajo 85 kilovatov, saj jih potrebujejo za zagon z mesta, ima ta vodikov avtomobilček štiri motorje z gorivnimi celicami po 6 kilovatov. Ena od rešitev so tudi t. i. ultraakumulatorji, ki shranjujejo ogromne energije elektrike in jo sprožijo dovolj hitro, da avtomobil pospeši.

Avtomobil tehta vsega 350 kilogramov, njegovi iznajditelji pa se nadejajo, da se bo mrežna proizvodnja, ki jo načrtujejo, prijela.

Več o samem avtomobilu pa si preberite na uradni spletni strani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol