Riversimple Rasa - inovativni avtomobil na gorivne celice

Valižansko podjetje Riversimple Movement Ltd je predstavilo svoj novi izdelek, dvosedežni prototipni kupe Rasa, ki ga poganja sklop vodikovih gorivih celic in lahko z vsega 1,5 kilograma vodika prevozi skoraj 500 kilometrov.

Riversimple Rasa - inovativni avtomobil na gorivne celice (foto: Riversimple) Riversimple
22. 2. 2016

Raso je pod vodstvom ustanovitelja podjetja Huga Spowersa razvila ekipa izkušenih avtomobilskih strokovnjakov, ki so prišli iz uveljavljenih avtomobilskih znamk, ekip Formule 1 in letalskih tovarn , elegantne aerodinamične linije pa mu je urezal ugledni evropski avtomobilski oblikovalec Chris Reitz.

Rasa tehta le 580 kilogramov, k čemur pripomoreta predvsem šasija iz ogljikovih kompozitov in pogonski sklop z vsega 18 gibljivimi deli. Ko se dvosedežnik premika, vodik teče skozi majhno vodikovo celico, kakršne trenutno uporabljajo za napajanje viličarjev, kjer s kisikom iz zraka reagira v vodo in proizvaja elektriko z močjo 8,5 kW za pogon elektromotorjev v pestih vseh štirih koles. Elektromotorji opravljajo tudi vlogo generatorjev. V elektriko se pretvori več kot 50 odstotkov energije, ki se sprošča med zaviranjem. Shranjuje se v zmogljive kondenzatorje in med pospeševanjem pripomore k temu, da Rasa lahko z 1,5 kilograma vodika prevozi okoli 300 milj oziroma skoraj 500 kilometrov. Kot pravijo, se Rasa v življenjskem ciklusu ponaša z ekvivalentno porabo 1,1 litra goriva na 100 kilometrov in proizvodnjo 40 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, med samim delovanjem pogonskega sklopa pa so izpusti ogljikovega dioksida v ozračje seveda nični, saj nastaja samo voda.

Riversimple je prejel tudi evropsko subvencijo v višini 2 milijonov evrov, s katerimi bo izvedel enoletni poskusni program praktične uporabe 20 prototipnih avtomobilov na območjih, kjer hkrati uvajajo tudi infrastrukturo za oskrbo z vodikom. Prvi serijski avtomobili naj bi na ceste zapeljali leta 2018, ko bodo na voljo v okviru programa "sale of service". Kupci ga bodo v najeli in za mesečni prispevek prejeli avtomobil ter njegovo vzdrževanje in registracijo z zavarovanjem, po koncu dogovorjenega obdobja pa ga bodo vrnili proizvajalcu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri