Riversimple Rasa - inovativni avtomobil na gorivne celice

22. 2. 2016
Deli

Valižansko podjetje Riversimple Movement Ltd je predstavilo svoj novi izdelek, dvosedežni prototipni kupe Rasa, ki ga poganja sklop vodikovih gorivih celic in lahko z vsega 1,5 kilograma vodika prevozi skoraj 500 kilometrov.

Raso je pod vodstvom ustanovitelja podjetja Huga Spowersa razvila ekipa izkušenih avtomobilskih strokovnjakov, ki so prišli iz uveljavljenih avtomobilskih znamk, ekip Formule 1 in letalskih tovarn , elegantne aerodinamične linije pa mu je urezal ugledni evropski avtomobilski oblikovalec Chris Reitz.

Rasa tehta le 580 kilogramov, k čemur pripomoreta predvsem šasija iz ogljikovih kompozitov in pogonski sklop z vsega 18 gibljivimi deli. Ko se dvosedežnik premika, vodik teče skozi majhno vodikovo celico, kakršne trenutno uporabljajo za napajanje viličarjev, kjer s kisikom iz zraka reagira v vodo in proizvaja elektriko z močjo 8,5 kW za pogon elektromotorjev v pestih vseh štirih koles. Elektromotorji opravljajo tudi vlogo generatorjev. V elektriko se pretvori več kot 50 odstotkov energije, ki se sprošča med zaviranjem. Shranjuje se v zmogljive kondenzatorje in med pospeševanjem pripomore k temu, da Rasa lahko z 1,5 kilograma vodika prevozi okoli 300 milj oziroma skoraj 500 kilometrov. Kot pravijo, se Rasa v življenjskem ciklusu ponaša z ekvivalentno porabo 1,1 litra goriva na 100 kilometrov in proizvodnjo 40 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, med samim delovanjem pogonskega sklopa pa so izpusti ogljikovega dioksida v ozračje seveda nični, saj nastaja samo voda.

Riversimple je prejel tudi evropsko subvencijo v višini 2 milijonov evrov, s katerimi bo izvedel enoletni poskusni program praktične uporabe 20 prototipnih avtomobilov na območjih, kjer hkrati uvajajo tudi infrastrukturo za oskrbo z vodikom. Prvi serijski avtomobili naj bi na ceste zapeljali leta 2018, ko bodo na voljo v okviru programa "sale of service". Kupci ga bodo v najeli in za mesečni prispevek prejeli avtomobil ter njegovo vzdrževanje in registracijo z zavarovanjem, po koncu dogovorjenega obdobja pa ga bodo vrnili proizvajalcu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"