Morali bi se zamisliti: slovenski vozniki na 2. mestu te naravnost sramotne lestvice

7. 8. 2024 | Uredništvo
Deli

Največji delež vinjenih voznikov je na Hrvaškem in v Sloveniji, je pokazala zadnja vseevropska akcija evropske cestne policije ROADPOL. 

ROADPOL, združenje evropske cestne policije, tradicionalno v juniju izvede akcijo nadzora vožnje pod vplivom alkohola in drog. Mesec junij je namreč zaznamovan s koncem šolskega leta, začetkom počitnic, pogostejšimi druženji in praznovanji, vse to pa lahko privede to povišanega uživanja alkohola in morebitne uporabe drog.

V letošnji akciji je sodelovalo 15 držav članic ROADPOL-a, preverili pa so več kot 700.000 voznikov. Med njimi jih je bilo pod vplivom alkohola 12.132, kar predstavlja 1,71% vseh voznikov, pod vplivom drog pa jih je bilo 1.896 ali 0,27%. Za 9% se je v primerjavi z lanskim letom povečalo število voznikov pod vplivom alkohola, medtem ko se je število voznikov pod vplivom drog zmanjšalo za 28 odstotkov. Med akcijo so 2.820 voznikom policisti odvzeli vozniško dovoljenje.

Rezultati akcije so pokazali, da je največji delež voznikov pod vplivom alkohola in drog na Hrvaškem. Od 17.670 kontroliranih voznikov jih je bilo pod vplivom alkohola ali drog 683 (3,87 %), sledita Slovenija (3,55 %) in Srbija (2,78 %). Med slovenskimi vozniki je bilo odrejenih 19.736 alkotestov, od tega je bilo 444 pozitivnih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 209 nad 0,52 mg/l. Policisti so po vsej državi odredili tudi 34 strokovnih pregledov na droge. Pridržanih je bilo 24 voznikov, v 147 primerih pa so policisti odstopili od pridržanja. Začasno je bilo odvzetih tudi 522 vozniških dovoljenj.

Vožnja pod vplivom alkohola
Profimedia

Nasprotno pa so bile države z najmanjšim deležem kršitev Litva (0,31 %), Švedska (0,35 %) in Slovaška (0,42 %). Druga zanimiva ugotovitev je, da je v Nemčiji delež voznikov pod vplivom drog (1.185 voznikov) skoraj enak deležu voznikov pod vplivom alkohola (1.385 voznikov).

"V letu 2023 so vinjeni vozniki v Sloveniji povzročili 9,4 % vseh prometnih nesreč in 25,3 % prometnih nesreč s smrtnim izidom. Letos, do 14. julija 2024, so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 9,9 % vseh prometnih nesreč in 32 % smrtnih nesreč. Število voznikov pod vplivom alkohola se je povečalo," so rezultate komentirali na slovenskem notranjem ministrstvu. "Nadzori, ki so bili v akciji izvedeni, so bili ciljno usmerjeni, predvsem na lokacijah, kjer policisti pričakujejo vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola bo policija še naprej izvajala časovne in lokacijske kontrole. Cilj je povečati verjetnost prijetja prometnih prekrškarjev in povzročiteljev prometnih nesreč med vožnjo pod vplivom alkohola ali mamil. Posledično policisti kršitelje pozivajo k alkotestom ali hitrim testom za odvisnost od drog, kar vodi do večjega števila opravljenih testov in večjega števila identificiranih storilcev."

"Vožnja pod vplivom alkohola ali mamil močno poveča tveganje prometnih nesreč. Naše vsakodnevne policijske izkušnje to dejstvo žal potrjujejo. V številnih nesrečah, na katere se odzove policija, ugotovimo, da je bil voznik pod vplivom alkohola. Zato so naši nadzorni ukrepi bistveni, zlasti kadar stopnja kršitev ostaja stabilna ali narašča," je komentirala vodja operativne delovne skupine ROADPOL Jana Peleškova iz Direktorata prometne policije pri Policijskem predsedstvu Češke republike.

Morali bi se zamisliti: slovenski vozniki na 2. mestu te naravnost sramotne lestvice
Policija

Posebno pozornost je potrebno nameniti izobraževanju in ozaveščanju mlajše generacije voznikov, opozarja Peleškova. "Posamezniki v starostni skupini 18–25 let z manj kot dvema letoma vozniških izkušenj, ki jih pogosto imenujemo mladi vozniki, se pogosto premalo zavedajo nevarnosti vožnje pod vplivom drog. Mnogi se ne zavedajo, da lahko že zaradi majhnih količin narkotikov postanejo nesposobni za vožnjo. Poleg tega ponavadi podcenjujejo trajne učinke na svoje vozne sposobnosti, pri čemer nekateri ne priznavajo, da lahko prizadetost traja tudi, če so droge zaužili več dni pred srečanjem s policisti," poziva Peleškova.

Naslednjo akcijo nadzora alkohola in drog v prometu načrtuje ROADPOL v predbožičnem času, med 16. in 22. decembrom 2024.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija