Slavnega avtomobilskega oblikovalca umorili na njegovem domu. Kaj bi lahko bil razlog?

15. 7. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Slavnega avtomobilskega oblikovalca umorili na njegovem domu. Kaj bi lahko bil razlog? (foto: Automotive News Europe)
Automotive News Europe

V svoji karieri je deloval predvsem pri BMW-ju in Rolls-Royceu.

Podjetje BMW je izrazilo globoko šokiranost in žalost ob nasilni smrti nekdanjega vodje oblikovanja pri Rolls-Royceu, Iana Camerona. Cameron, star 74 let, je bil najden mrtev 12. julija, potem ko je bil zaboden v napadu na svojem domu na Bavarskem v Nemčiji. Policija je potrdila, da osumljenca še vedno iščejo.

Cameronova žena Verena Kloos, prav tako avtomobilska oblikovalka, je uspela pobegniti k sosedom in poklicati reševalce, so sporočili iz policije. Napad se je zgodil na njunem domu blizu Herrschinga ob Ammerseeju. Preiskovalci preučujejo možnost, da je napadalec poskušal ukrasti Cameronovo zbirko dragocenih avtomobilov. Nemški časopisi so poročali, da je bil kabel za nadzorne kamere prerezan.

Rolls Royce

Cameron se je leta 2012 upokojil pri Rolls-Royceu, kjer je nadziral oblikovanje vrste ultraluksuznih avtomobilov, začenši s Phantomom, ki so ponovno oživili znamko po tem, ko jo je leta 2003 prevzel BMW.

"Globoko smo šokirani in žalostni ob novici o našem nekdanjem oblikovalcu pri Rolls-Royceu. V mislih smo z njegovo družino in prijatelji v teh težkih trenutkih," so BMW-jevo izjavo povzeli pri Automotive News Europe.

Rolls-Royce je ločeno komentiral novico. "Ian je odigral pomembno vlogo pri oblikovanju Rolls-Roycea odkar je znamko prevzel BMW Group in se preselila v svoje domovanje v Goodwoodu," so povedali pri podjetju.

Rolls-Royce je izpostavil Cameronovo vlogo pri oblikovanju družine Phantom ter manjšega Ghosta.

"Ustvaril je sodobne avtomobile, ki so ostali zvesti oblikovalski dediščini znamke," so dodali v izjavi. "V mislih smo z njegovo družino in prijatelji."

Profimedia

Cameron je svojo kariero začel pri Pininfarini leta 1975, nato pa je odšel k Ivecu. Leta 1992 se je pridružil BMW-ju in ostal pri podjetju do upokojitve leta 2012. Pri BMW-ju je Cameron zaslužen za oblikovanje športnega avtomobila Z8 in pomembno vlogo pri oblikovanju tretje generacije Range Roverja pod BMW-jevim lastništvom.

Po odhodu iz BMW-ja je ustanovil svoje podjetje za oblikovalsko svetovanje, Ian Cameron Design Partners.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan