Rolls Royce Phantom VIII postavlja nove standarde udobja

28. 7. 2017
Deli

Novi Phantom osme generacije nadaljuje oblikovalski jezik prejšnje generacije, a prinaša kup novosti, največja je popolnoma nov aluminijast okvir.

Že od predstavitve prve generacije pred 92 leti Phantom velja za enega najboljših avtomobilov na svetu, kar potrjuje z vsako novo generacijo. Tudi v novi izvedbi, ki je sinoči doživela premiero in nadomešča 14 let star model Phantom VII, se tej tradiciji ne bo izneveril. V tem času so Angleži za novo generacijo njihove največje limuzine, ki je luč sveta ugledala na sinočnji svetovni predstavitvi. Kljub temu, da se novinec oblikovno močno naslanja na prejšnjo generacijo, gre za popolnoma nov avtomobil.

Največja novost, ki jo Phantom VIII predstavlja je popolnoma nova šasija. Rolls Royce se namreč odreka samonosni karoseriji in posledično deljenja platform, česar se poslužuje večina svetovni proizvajalcev avtomobilov. Namesto tega so razvili popolnoma novo aluminijasto šasijo, katera omogoča novemu Phantomu 30% večjo trdnost v primerjavi s prejšnjo generacijo, hkrati pa bo služila kot osnovam naslednjim modelom znamke.

Rolls Royce Phantom VIII

Skupaj z novo šasijo so pri Rolls Royceu razvili tudi novo podvozje, katero je sestavljeno iz dvojnih vilic na sprednji osi in pet-točkovnim vpetjem zadnje osi, ki v sodelovanju z aktivnim vzmetenjem neprestano skrbi za najbolj udobno vožnjo, hkrati pa preprečuje kakršno koli nagubanje v ovinkih in ob pospeševanju. Za stik s cesto skrbijo nove, posebej za ta avtomobil razvite pnevmatike, ki v primerjavi s prejšnjim modelom ponujajo za 9 decibelov manj hrupa v kabini in pa novo, štirikolesno zavijanje.

Za voznika in potnike je vsekakor dobro poskrbljeno

Prava skrb za udobje potnikov pa se začne šele v kabini, za katero je Rolls Royce namenil kar 130 kilogramov izolacijskega materiala, s čimer je nov avtomobil še dodatnih 10% tišji od predhodnika iz leta 2003. Kabino zaznamujejo sodobni materiali in čiste linije, katere pa navdih črpajo v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsi elementi, kot sta na primer piknik mizica in LCD ekran so skriti in na voljo s pritiskom na gumb, ko jih potnik potrebuje. Na stropu kot poprej še vedno 'kraljuje' zvezdno nebo.

Rolls Royce Phantom VIII

Novost, ki pa se je bo verjetno najbolj razveselil voznik, je motor. Ta bo obdržal prostornino 6,25 litrov dvanajst valjev, kot jih je imela prejšnja generacija, vendar pa so inženirji na popolnoma nov motor namestili še dve turbini. Končni rezultat je kar 900 Nm navora pri zgolj 1.700 obratih na minuto, s čimer so izdelali enega izmed najtišjih motorjev. 563 konjskih moči je na zadnji kolesni par speljanih preko 8-stopnjskega menjalnika, ki s pomočjo satelita izbira najbolj ustrezno prestavo za dani odsek ceste.

 Jure Šujica

Foto, video: Rolls Royce

Rolls Royce Phantom VIII