Rolls Royce Spectre: napoved transformacije

3. 10. 2021 | Jaka Drozg
Deli

Luksuzni kupe bo Rolls Roycov prvi serijski električni avtomobil, tudi Britanska znamka pa je napovedala konec motorjem z notranjim zgorevanjem.

Spectre se bo obstoječi modelni paleti, torej Phantomu, Ghostu, Cullinanu in Wraithu, pridružil v zadnji četrtini leta 2023 in postal prvi serijski električni avtomobil znamke Rolls Royce. S tem bo uresničil napoved Charlesa Rollsa, enega od ustanoviteljev znamke, ki je že daljnega leta 1900 napovedal svetlo prihodnost za električne Rolls Royce. Električni pogon je opisal kot tih, čist in popoln za luksuzno prevozno sredstvo, ki pooseblja avtomobile njegove znamke.

Zamaskirani Spectre na fotografijah naj ne bi bil le prototip, temveč že skoraj končni izdelek, ki je pričel z obsežnim dvo-letnim testiranjem. Testiranje naj bi obsegalo dva in pol milijona prevoženih kilometrov in skupno simuliralo 400 let uporabe. Med testiranjem bodo dostopni tudi očem publike, saj se bodo vozili po javnih cestah okoli celega sveta, pri Rolls Roycu pa spodbujajo, naj jih opazujemo in spremljamo. Morda nam bodo tako pokazali še kakšno skrivnost.

Podrobnosti vozila sicer ostajajo skrite. Znano je le to, da bo zasnovano na Rolls Roycovi lastni platformi zasnovani brez omejitev in kompromisov, ki že služi kot podlaga za njihovo najnovejšo generacijo avtomobilov. Ob napovedi modela Spectre pa je znamka naznanila, da bodo tudi njihovo modelno paleto leta 2030 krasili le še električni avtomobili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja